Acasă Sanatate Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) anunta un viitor...

Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) anunta un viitor inspaimantator: Rezistenta bacteriilor la antibiotice este in continua crestere

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Comisar european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara de ECDC atrage atentia cu ocazia celei de-a 10-a editii a Zilei europene a informarii despre antibiotice, ca rezistenta combinata la antibiotice din clase diferite a Escherichia coli si a bacteriilor din genul Acinetobacter a continuat sa se intesifice. Aceasta situatie constituie o mare preocupare dat fiind faptul ca pentru pacientii infectati cu aceste bacterii multirezistente ”exista optiuni de tratament foarte limitate”.

”Pe fondul cresterii rezistentei chiar si la antibiotice de prima linie avem in fata un viitor inspaimantator in care interventia chirurgicala de rutina, nasterea, pneumonia si chiar infectiile dermatologice pot pune din nou viata in pericol”, a declarat Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara intr-un comunicat emis de ECDC.

”Pentru a ne pastra capacitatea de a trata in mod eficient infectiile in cazul oamenilor si animalelor, avem nevoie de a depasi diferentele dintre statele membre UE astfel incat fiecare sa devina cel mai important actor”, a adaugat Andriukaitis.

”Acesta este obiectivul-cheie al planului ”O singura sanatate” (One Health) impotriva RAM (Rezistenta la Antimicrobiene) adoptat in luna iunie a acestui an. Acesta se concentreaza pe zonele care sustin si adauga valoare actiunilor statelor membre pentru a oferi raspunsuri inovative, eficiente si sustenabile la RAM. Doar lucrand impreuna la nivel european si international, colaborand si cooperand in toate sectoarele relevante putem controla si schimba tendinta RAM”, a mai spus comisarul european.

In ceea ce priveste Escherichia coli, rezistenta combinata, sub forma rezistentei la fluorochinolone, cefalosporine de generatia a treia si aminoglicozide, a sporit semnificativ intre anii 2013 si 2016. Mai mult, in 2016, un procent mare de izolati de specii de Acinetobacter, cu rezistenta combinata la carbapaneme, aminoglicozide si fluorochinolone, au fost raportate in sudul si sud-estul Europei, dar si in tarile baltice, se precizeaza in comunicat.

Cu toate acestea, aceeasi sursa mentioneaza ca se intrevede posibilitatea de a schimba tendintele, eforturile pe termen lung ducand, in ritm lent, la rezultate pozitive. In acest sens, ECDC indica faptul ca, potrivit celor mai recente date ale sale, situatia generala privind rezistenta bacteriei Klebsiella pneumoniae pare sa se fi stabilizat in Europa, chiar daca acest lucru este posibil sa nu se fi observat la nivel national, unele state asistand la o crestere a cazurilor de rezistenta combinata.

In plus, conform ECDC, procentul cazurilor de Staphylococcus aureus meticilino-rezistent (MRSA) a scazut intre anii 2013 si 2016. Cu toate acestea, MRSA ramane o problema, 10 din 30 de tari raportand inca un procent ridicat.

”Prevenirea si controlul in mod eficient a infectiilor reprezinta una dintre ele mai puternice arme in vederea solutionarii acestei amenintari la nivel mondial”, a adaugat Jakab precizand ca in acest an cu ocazia Saptamanii mondiale de informare despre antibiotice, OMS face apel la lucratorii din domeniul medical din Regiunea Europeana in vederea prevenirii raspandirii rezistentei la antimicrobiene in peisajul sistemului sanitar prin igienizarea corespunzatoare a mainilor”, a mai spus directorul OMS.

Cazuri de rezistenta la carbapaneme, o clasa importanta de antibiotice de ultima linie, continua sa fie raportate cu preponderenta de state care se confrunta cu niveluri ridicate de bacterii multirezistente. In aceste tari, optiunile de tratament pentru pacientii infectati cu enterobacterii rezistente la carbapaneme sunt de multe ori limitate la terapii combinate si antibiotice mai vechi, precum colistina. Insa cresterea rezistentei la colistina reprezinta un semnal de alarma ca optiunile devin din ce in ce mai limitate. Procentul de rezistenta variaza pe teritoriul Europei, fiind in general mai ridicat in sudul si sud-estul Europei in comparatie cu nordul continentului.

 

Saptamana mondiala de informare despre antibiotice organizata de OMS se desfasoara sub sloganul ”Antibioticele: manevrati cu grija” insotit de hashtag-ul #AntibioticResistance.

sursa: AGERPRES