Acasă Life Dezvoltare Personala Cele sase motive pentru care oamenii sufera de depresie si cum poti...

Cele sase motive pentru care oamenii sufera de depresie si cum poti sa le eviti

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Este foarte normal sa te simti stresat sau suparat uneori. Cu totii avem zile cand ne simtim suparati sau enervati de lucruri aparent absurde. Cu toate acestea, daca aceste sentimente raman in jurul tau si nu dispar, sau daca interfereaza semnificativ cu viata ta si dauneaza oamenilor pe care-i iubesti, poate ca suferi de depresie. Depresia este o conditie foarte frecventa, motiv pentru care simptomele sale pot fi trecute cu vederea, determinand ca cei care sufera de aceasta sa nu caute nici un tratament.

Cu depresia, este intotdeauna dificil sa identificam cauza principala a ceea ce ne face sa fim suparati. Asta se datoreaza faptului ca nu este un singur factor care contribuie la sentimentele noastre de depresie, ci mai multe circumstante, de la experientele trecute pana la situatiile de stres actuale. In continuare va vom prezenta cateva dintre cele mai comune cauze ale depresiei si cateva sfaturi despre cum sa le evitati.

In continuare va vom prezenta cele SASE motive pentru care oamenii ajung sa sufere de depresie si cum poti sa le eviti:

1. Gandirea excesiva si stresul

Bineinteles, stresul este o parte a vietii tuturor, dar persoanele deprimate au tendinta de a depasi situatiile stresante pe care le-au experimentat. Uneori, incercand sa va concentrati asupra detaliilor a ceea ce v-a stresat, va poate determina sa va intoarceti din nou la acea situatie stresanta. In acest fel, puteti ajunge sa cadeti cu usurinta intr-o bucla vicioasa.

O modalitate buna prin care poti sa depasesti acest lucru este prin gandirea afirmativa si prin tehnici de mindfulness. Nu este usor niciodata sa nu te mai gandesti la ceva, asa ca este intotdeauna mai bine sa incerci sa inlocuiesti gandurile stresante cu ceva mai afirmativ.

2. Te gandesti la ce-i mai rau

Acest lucru este la fel ca gandirea excesiva, dar invers  – gandirea excesiva fata de ceva ce se va intampla in viitor, mai degraba decat la o situatie din trecut.  Focalizarea excesiva pe lucruri cum ar fi daca noul sef te va placea sau nu  sau daca va merge bine intalnirea te va conduce la stres si la ganduri depresive. Cea mai buna modalitate de a evita acest comportament este de a te ocupa de treburile cotidiene si sa nu te concentrezi asupra a ceea ce urmeaza sa vina in viata ta. Pastreaza-ti radacinile in prezent pentru a nu te mai gandi la viitor.

3. Probleme financiare

Daca se intampla sa ai intotdeauna datorii, fara indoiala aceasta este o situatie stresanta si cu cat te vei preocupa de banii pe care i-ai pierdut deja, cu atat mai mult vei simti cum se apropie depresia. Cercetatorii au constatat ca nu este lipsa de bani care poate alimenta depresia, este vorba de datoria cronica si de saracia constanta.

O modalitate foarte buna de a remedia aceasta problema este sa incerci sa te concentrezi asupra controlului cheltuielilor voastre si sa incerci sa gasesti activitati care nu implica bani. Astfel vei putea reevalua unele dintre lucrurile bune si gratuite din viata ta.

4. Te concentrezi pe imaginea corpului

Intr-o societate in care imaginea corpului este totul, nu este deloc surprinzator faptul ca multe femei si barbati sunt prea obsedati de modul in care arata. Aceasta obsesie se poate transforma foarte usor in depresie. A te lasa prada acestui sentiment si a te impinge astfel sa atingi un standard inaccesibil poate cauza boli grave, cum ar fi anorexia. O modalitate de a evita acest lucru este de a-ti ridica stima de sine. Petrece ceva timp privindu-te in oglinda si ofera-ti un compliment. Cum te simti? De indata ce te vei  accepta asa cum esti, vei vedea ca si ceilalti te accepta asa cum esti.

5. Probleme in relatii

Relatiile sunt dificile si sfarsitul acestora poate fi adesea o cauza fundamentala pentru sentimentel de depresie. Este greu sa vedem pe cineva care se indeparteaza de tine, mai ales daca ai fost atat de apropiat de persoana respectiva. Te poate face sa te gandesti ca nu vei mai gasi niciodata dragostea si ca nu esti demn de ea.

Profesorul Constance Ahrons afirma: “Persoana deprimata se simte adeseori responsabila, dar simte ca nu poate face nimic in legatura cu asta.” Cea mai buna modalitate de a trata acest lucru este sa discuti cu oamenii pe care ii iubesti. Familia si prietenii vor fi mereu acolo pentru tine si, in plus, cand impartasesti durerea, te vei simti imediat mai bine.

6. Varsta inaintata

Bunastarea emotionala poate suferi foarte mult odata cu inaintarea in varsta. Pe masura ce corpul nostru se schimba, creierul incearca sa tina pasul, iar intensitatea emotionala a experientelor noastre ne poate face sa ne dorim zilele tineretii noastre. De aceea, este foarte frecvent ca depresia sa se dezvolte dupa varsta de 50 de ani. O modalitate foarte buna de a rezolva acest lucru este sa te concentrezi pe realizarile din viata ta. Gandeste-te la cariera ta, la educatia ta, la familia ta – concentreaza-te pe ceea ce ai castigat, nu pe ce ai pierdut.

Sursa