Acasă Sanatate Cele mai comune analize pe care trebuie sa le faci anual pentru...

Cele mai comune analize pe care trebuie sa le faci anual pentru a-ti conserva sanatatea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cu totii ne dorim sa fim sanatosi cat mai mult timp, iar pentru asta trebuie sa-ti faci investigatii regulat, mai ales atunci cand esti sanatos pentru a identifica din timp o eventuala afectiune – anemie, hepatite, insuficienta renala, boli cardiovasculare, infectii digestive sau urinare.

Dincolo de identificarea precoce a unor boli, analizele de rutina pot semnala predispozitia pentru anumite afectiuni, pot identifica factori de risc si pot indica planul de masuri pentru stoparea evolutiei spre stadiul de boala. Iata ce ar trebui sa contina un set de analize de rutina:

Metabolismul grasimilor

Se analizeaza valorile colesterolului, responsabil de aparitia bolilor cardiovasculare prin formarea placilor de aterom pe peretii vaselor de sange. Exista doua tipuri de colesterol, cel „bun” (high density lipoproteins, HDL), cu valori normale peste 45 mg/dl, si cel „rau” (low density lipoproteins, LDL), cu valori normale sub 130 mg/dl). De asemenea, se urmaresc valorile trigliceridelor. Cresterile acestora se coreleaza cu obezitatea abdominala si pot duce la boli cardiace si la accident vascular cerebral.

Hemoleucograma completa

Poate semnala multiple boli, cum ar fi anemiile, leucemiile, inflamatiile sau starile de deshidratare. Ofera informatii despre numarul elementelor sanguine (globule rosii si albe, trombocite), dimensiunea lor, cantitatea de hemoglobina (normal: 11-15 mg/dl). Formula leucocitara evidentiaza procentul in care se gasesc in sange diferitele tipuri de leucocite (neutrofile, bazofile, eozinofile, limfocite si monocite).

Prin testarea vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH), se pot urmari bolile inflamatorii acute sau cronice, precum si alte boli. Valorile difera in functie de varsta si de sex. Tot prin analiza sangelui este urmarita functia de coagulare. Aceasta este evaluata cu ajutorul timpului Quick (timpul de protrombina) sau prin intermediul INR-ului, care deriva din timpul de protrombina. Aceste teste sunt extrem de utile in monitorizarea tratamentelor cu anticoagulante.

Analiza mineralelor din sange

Cea mai importanta este calciul. Calciul ionic seric circula in sange nelegat de proteine si reprezinta fractiunea activa din punct de vedere fiziologic. Dozarea lui este mai importanta decat cea a calciului total seric.

Glicemia

Ne ajuta sa depistam diabetul. Fiecare persoana trebuie sa urmareasca nivelul de zahar din sange, iar pentru aceasta trebuie sa aiba grija sa nu manance inainte de recoltarea sangelui, tocmai pentru a nu vicia rezultatul acestei analize. Dupa un repaus alimentar de minimum 12 ore, valorile normale se situeaza intre 70 si 100 mg/dl. Diagnosticul de diabet se pune daca la verificari repetate, pe nemancate, valorile depasesc limita superioara.

Functia hepatica

Este evidentia­ta prin dozarea alanin-aminotransferazei (ALT sau ALAT) si aspartat-aminotransferazei (AST sau ASAT). Nivelul lor creste in procesele de distrugere hepatica, asa cum se intampla in infectii (hepatite), dar si in alte boli ale ficatului.

Functia renala

Atunci cand rinichii nu functioneaza cum trebuie, in sange se vor acumula excesiv niste substante-indicatori: ureea, acidul uric si creatinina.

Sumarul de urina

Ofera informatii despre densitatea acesteia, pH si despre prezenta unor substante precum proteinele, glucoza, globulele rosii si corpii cetonici. Aceste substante, in cantitati crescute, sunt semn de afectare renala sau a tractului urinar (litiaza). Urina poate fi investigata si pentru depistarea unor germeni.

Ecografii importante in setul anual de investigatii

In categoria investigatiilor regulate intra si ecografiile: ecografia de tiroida, de san, de prostata – dupa 45 de ani si ecografia de abdomen total. Dupa 45 de ani, odata cu instalarea menopauzei, se impun si testele care vor depista din tip bolile induse de lipsa hormonilor sexuali, cum ar fi osteoporoza. Osteodensitometria masoara densitatea osoasa prin testul DEXA este indicata femei­lor aflate la menopauza si barbatilor care au avut fracturi patologice (produse la solicitari minime), si in primul rand celor cu varste de peste 65 de ani.

sursa: bzi.ro