Cu totii ne dorim sa fim sanatosi cat mai mult timp, iar pentru asta trebuie sa-ti faci investigatii regulat, mai ales atunci cand esti sanatos pentru a identifica din timp o eventuala afectiune – anemie, hepatite, insuficienta renala, boli cardiovasculare, infectii digestive sau urinare.

Dincolo de identificarea precoce a unor boli, analizele de rutina pot semnala predispozitia pentru anumite afectiuni, pot identifica factori de risc si pot indica planul de masuri pentru stoparea evolutiei spre stadiul de boala. Iata ce ar trebui sa contina un set de analize de rutina:

Metabolismul grasimilor

Se analizeaza valorile colesterolului, responsabil de aparitia bolilor cardiovasculare prin formarea placilor de aterom pe peretii vaselor de sange. Exista doua tipuri de colesterol, cel „bun” (high density lipoproteins, HDL), cu valori normale peste 45 mg/dl, si cel „rau” (low density lipoproteins, LDL), cu valori normale sub 130 mg/dl). De asemenea, se urmaresc valorile trigliceridelor. Cresterile acestora se coreleaza cu obezitatea abdominala si pot duce la boli cardiace si la accident vascular cerebral.

Hemoleucograma completa

Poate semnala multiple boli, cum ar fi anemiile, leucemiile, inflamatiile sau starile de deshidratare. Ofera informatii despre numarul elementelor sanguine (globule rosii si albe, trombocite), dimensiunea lor, cantitatea de hemoglobina (normal: 11-15 mg/dl). Formula leucocitara evidentiaza procentul in care se gasesc in sange diferitele tipuri de leucocite (neutrofile, bazofile, eozinofile, limfocite si monocite).

Prin testarea vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH), se pot urmari bolile inflamatorii acute sau cronice, precum si alte boli. Valorile difera in functie de varsta si de sex. Tot prin analiza sangelui este urmarita functia de coagulare. Aceasta este evaluata cu ajutorul timpului Quick (timpul de protrombina) sau prin intermediul INR-ului, care deriva din timpul de protrombina. Aceste teste sunt extrem de utile in monitorizarea tratamentelor cu anticoagulante.

Analiza mineralelor din sange

Cea mai importanta este calciul. Calciul ionic seric circula in sange nelegat de proteine si reprezinta fractiunea activa din punct de vedere fiziologic. Dozarea lui este mai importanta decat cea a calciului total seric.

Glicemia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.