Terenurile agricole au inregistrat cea mai spectaculoasa apreciere dintre toate sectoarele pietei imobiliare din Romania, conform Analizei de piata Darian. Valorile proprietatilor imobiliare din Romania au continuat sa scada si in ultimul an, dar intr-un ritm mai temperat, presiuni mai accentuate fiind asupra terenurilor pentru dezvoltare care au scazut cu aproximativ 6% in ultimile 12 luni. Spre deosebire de terenurile pentru dezvoltare, terenurile agricole si-au continuat aprecierea, cresterea in ultimii 2 ani fiind de aproximativ 50%. 

In ceea ce priveste terenurile pentru dezvoltare, printre putinele tranzactii care s-au derulat, investitorii s-au orientat catre cele aflate in zone usor accesibile, pentru care vizibilitatea ridicata si accesibilitatea din punctul de vedere al transportului public si accesului auto au fost printre principalele criterii de selectie.

Pentru segmentul rezidential, dezvoltatorii au cautat terenurile cu toate autorizatiile de urbanism valabile, in timp ce pentru sectorul de birouri tinta a constituit-o cele cu acces facil la mijloacele de transport in comun, dar si la zonele comerciale. Pentru sectorul industrial, cerere mai ridicata s-a inregistrat de catre companii care au deja parcuri logistice sau de productie in Romania si care doresc sa-si extinda aceste parcuri industriale.

hiar daca in comparatie cu perioada similara a anului trecut preturile nu au cunoscut o depreciere considerabila (aproximativ 6%), fata de inceputul crizei – la jumatatea lui 2008 – la nivel national terenurile au scazut cu aproximativ 63%.

Preturi terenuri arabile

Zona Campiei de Vest:

  • Piata primara (segmentul de piata reprezentat de parcele intre 1 si 10 ha): 2.000 – 2.500 Eur/ha “la titlu”

  • Piata secundara (segmentul de piata reprezentat de suprafete intre 50 si 1.500 ha): 3.500 – 4.500 Eur/ha “la CF”

Zona Campiei Romane – Oltenia:

  • Piata primara: 1.500 – 2.000 Eur/ha “la titlu”

  • Piata secundara: 2.500 – 3.000 Eur/ha “la CF”

Zona Campiei Romane – Muntenia:

  • Piata primara: 1.500 – 2.000 Eur/ha “la titlu”

  • Piata secundara: 3.000 – 4.000 Eur/ha “la CF”

Zona Podisul Dobrogei:

  • Piata primara: 2.000 – 2.500 Eur/ha “la titlu”

  • Piata secundara: 2.800 – 3.500 Eur/ha “la CF”

Zona Podisul Moldovei, Podisul Getic si Depresiunea Transilvaniei:

  • Piata primara: 1.800 – 2.500 Eur/ha “la titlu”

  • Piata secundara: 2.500 – 3.500 Eur/ha “la CF”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.