Acasă Stirile zilei Bani Ce scumpiri aduce toamna pentru romani? Vezi LISTA modificarilor de preturi valabile...

Ce scumpiri aduce toamna pentru romani? Vezi LISTA modificarilor de preturi valabile de la 1 septembrie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Toamna aduce noi scumpiri pentru romani, dar si cateva ieftiniri la paine, astfel ca de la 1 septembrie intra in vigoare reducerea la 9% a taxei pe valoarea adaugata la paine, iar impactul negativ al masurii, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin cresterea accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux, potrivit mediafax.ro.

TVA va fi REDUSA la paine in septembrie, de la 24% la 9%

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la paine la 9% de la 1 septembrie, iar impactul negativ al masurii, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin cresterea accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux, precum masini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur, cu venituri suplimentare estimate sa fie atrase astfel din accize la 300 milioane lei.

Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux si anumite tipuri de armament.

Acciza la alcool va creste de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, in timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize.

SCADEREA PRETURILOR la raft la paine si produse de panificatie va fi proportionala cu reducerea TVA pentru aceasta categorie, de la 24% la 9%, potrivit Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), care spera ca aceasta masura va fi extinsa si la alte alimente.

„Ne aflam intr-o situatie extrem de dificila de subconsum si suntem cu totii de acord ca o cota mare de TVA este o frana in cresterea consumului si implicit a bunastarii cetatenilor. (…) Marii retaileri isi propun sa intreprinda toate demersurile care le stau la indemana pentru ca preturile de la raft sa scada in mod efectiv cu acelasi procent cu care va scadea cota taxei. Ne exprimam speranta ca aceasta masura va fi urmata de reducerea taxei pe valoarea adaugata la toate produsele, in asa fel incat sa se relanseze cresterea economica care a avut atat de mult de suferit printr-o cota mare de TVA”, se arata intr-un comunicat al AMRCR.

TVA va fi redusa la paine, covrigi, cornuri si baghete, nu si la cozonac si chec

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9% si pentru vanzarea de covrigi, baghete sau cornuri, alaturi de paine, dar nu si pentru cozonac, chec si alte produse din categoria celor de patiserie proaspete, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Exista deja un cod CAEN, 1071, daca nu ma insel, la care se va aplica TVA redusa, dar din acel cod CAEN vor fi exceptate produsele de patiserie proaspete, deci cozonacul, checul si alte produse care intra in aceasta categorie, vor avea tot TVA de 24%. In categoria celor care vor fi exceptate intra, in primul rand, painea de toate categoriile, in al doilea rand covrigii, minibaghetele, cornurile, deci produse care nu sunt catalogate ca fiind proaspete”, a spus Constantin.

In detaliu, ordonanta de modificare a Codului Fiscal aprobata de Guvern reduce TVA pentru livrarea tuturor sortimentele de paine, precum si pentru cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN 1071, faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, triticum spelta, grau comun, meslin si secara.

Biletele de tren se scumpesc cu pana la 10%, de la 1 septembrie

Preturile biletelor de tren vor creste diferentiat de la 1 septembrie, cu pana la 10%, masura fiind aprobata prin ordin al conducerii Ministerului Transporturilor, luand in calcul evolutia inflatiei si majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Calatori, cu combustibili, energie sau piese.

Pentru rutele scurte (parcurse de trenurile Regio), cresterea va fi operata prin rotunjirea tarifului la 50 bani sau la leu, prin majorari cu valori cuprinse intre 10 bani si 50 bani, in vreme ce pentru rutele lungi, la trenurile InterRegio (IR) scumpirea va fi de pana la 10%.

In cazul trenurilor Regio, la clasa a II-a, pretul unui bilet pe ruta Bucuresti – Ploiesti (60 km), Timisoara – Arad (57 km) si Satu Mare – Baia Mare (60 km) va creste de la 7,3 lei la 7,5 lei, in vreme ce pe traseele Galati – Braila (31 km) sau Bacau – Roman (44 km), tarifele vor urca de la 5,2 la 5,5 lei, respectiv de la 6,8 lei la 7 lei.

La trenurile InterRegio, pretul platit pentru un bilet la clasa a II-a va fi majorat pe rutele Bucuresti – Brasov (166 km) si Bucuresti – Constanta (225 km) de la 47 lei la 50,5 lei, respectiv de la 58,2 lei la 62 lei. Pentru un drum de la Bucuresti la Craiova (209 km), tariful va urca de la 58,2 lei la 62 lei, iar in cazul unei calatorii Bucuresti – Iasi (405 km), un bilet va costa 94,5 lei, de la 85,7 lei in prezent, potrivit informatiilor furnizate agentiei MEDIAFAX de CFR Calatori.

De la Bucuresti la Cluj Napoca (497 km), pretul unui bilet la clasa a II-a intr-un tren InterRegio va creste de la 85,7 lei la 94,5 lei, iar de la Bucuresti la Timisoara (533 km) un calator va plati 105 lei in aceleasi conditii, de la 95,1 lei in prezent.

Tot la clasa a II-a, tariful InterRegio pentru o calatorie de la Brasov la Sibiu (149 km) va urca de la 42,7 lei la 46 lei, iar un drum Iasi – Suceava (137 km) va costa 41 lei, fata de 38,1 lei in prezent.

Preturile in cazul trenurilor InterRegio mentionate anterior includ si tariful de rezervare loc (3,3 lei in prezent, respectiv 4 lei dupa majorare).

Facilitatile de calatorie acordate in prezent se vor aplica si dupa majorare, precizeaza compania.

„La schimbarea mersului de tren 2011-2012, in decembrie 2011 la introducerea noilor ranguri de tren, tarifele la tren Regio (fostul tren personal) au fost mentinute, iar pentru trenurile IR a fost calculat un tarif mediu intre tariful de tren accelerat si cel de tren rapid, dupa o metodologie si principii aprobate de CA. (…) Ultima majorare de tarife din data de 14 august 2011 s-a reflectat in incasarile anului 2012 cu un procent de crestere de 6%”, se arata in referatul de aprobare a cresterii de tarife.

Autorii documentului noteaza ca inflatia din perioada august 2011- iunie 2013 a fost de 8,3%.

„Tinta de majorare maxima este de 10%, exceptand tarifele pentru trenurile Regio care incepand cu zona de 400 km au fost apropiate de tarifele la IR. Consideram ca pana la data majorarii indicele inflatiei pentru perioada august 2011- august 2013 va ajunge la aceasta valoare tinand cont de cresterea preturilor la materii prime, combustibili si energie”, se spune in referat.

In document se mai precizeaza ca la trenurile Regio peste zona de 500 km s-au adaugat sume fixe de 20 lei/zona km la clasa I si 12 lei/zona km la clasa a II-a, deoarece peste aceasta distanta nu exista trenuri directe, iar tarifele acestor zone sunt folosite la calcule pentru alte oferte si facilitati.

Totodata, noile tarife au fost rotunjite la 0,5 lei, in plus sau minus, matematic, pentru usurinta acordarii restului, iar la trenurile IR tariful de rezervare a tichetului creste de la 3,3 lei la 4 lei.

Modificarile vizeaza tarifele pentru trenurile Regio si IR, preturile pentru biletele Intercity (IC) nefiind reglementate, decizia in cazul celor din urma apartinand exclusiv companiei.

Accize de 1 euro/gram pentru bijuterii de pana la 14 K si de 1 euro/cmc pentru masini de lux

Bijuteriile din aur si/sau platina, cu exceptia verighetelor, vor fi accizate din septembrie cu 1 euro/gram pentru bijuterii de pana la 14 K inclusiv si cu 2 euro/gram pentru mai mult de 14 K, masinile cu motor peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro/cmc, acciza la cafea si bere nefiind schimbata.

Pentru masini, acciza va fi aplicata in cazul autoturismelor si autoturismelor de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 centimetri cubi.

Confectiile din blanuri naturale vor fi accizate cu 50 euro la bucata pentru produse cu o valoare unitara intre 500-1.500 euro, cu 200 euro/bucata pentru valori cuprinse intre 1.501-3.000 euro, cu 450 euro/bucata pentru valori intre 3.001-4.500 euro, cu 750 euro/bucata pentru valori cuprinse intre 4.501-6.000 euro si cu 1.200 euro/bucata pentru produse in valoare mai mare de 6.000 euro.

Armele de vanatoare si cele de uz personal, altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv, vor fi accizate cu 50-1.500 euro/bucata, in functie de valoare, iar cartusele cu glont vor fi de asemenea accizate cu 0,1-0,4 euro/bucata.

Pentru nave cu vele care au lungime egala sau mai mare de 8 metri va fi aplicata o acciza de 500 euro/metru liniar din lungimea navei.

Guvernul va acciza si vehiculele si motoarele de peste 100 CP destinate iahturilor

Guvernul va introduce, din luna septembrie, accize si pentru vehicule si motoare cu capacitate peste 100 cai putere cu care sunt dotate iahturile, alte nave si ambarcatiunile de agrement, in categoria platitorilor de accize fiind introduse si persoanele fizice.