Cosmarurile pot fi semnele dezvoltarii unor afectiuni grave ale creierului, cum ar fi Alzheimer, arata cele mai noi studii ale cercetatorilor britanici. Analiza viselor a reprezentant mereu pentru oamenii de stiinta un subiect fascinant. Acestia au ajuns la concluzia ca visele pot transmite indicii valoroase in ceea ce priveste sanatatea oamenilor si chiar pot transmite semne ale unor boli, inainte ca simptomele specifice sa apara.
Prin urmare, daca o persoana viseaza mai mult decat in mod normal, are cosmaruri sau vise ciudate, acestea ar putea fi simptome ca sanatatea ei este in pericol.
Medicamentele betablocante in tratamentul hipertensiunii arteriale pot determina aceste vise „urate”. Expertii cred ca aceste medicamente pot modifica indirect echilibrul anumitor substante chimice din creier, care produc cosmaruri.
Cosmarurile pot fi conectate insa si cu problemele cardiace, potrivit unui studiu efectuat pe mai mult de 6.000 de persoane. In urma cercetarii, s-a constatat ca riscul de a avea cosmaruri este de trei ori mai mare in randul persoanelor care au batai neregulate ale inimii, in timp ce riscul creste cu pana la sapte ori in randul persoanelor care acuza dureri in piept. Acest lucru se intampla pentru ca persoanele care au probleme cardiace sunt mai predispuse in a avea probleme respiratorii, care duc la scaderea nivelului de oxigen din creier.
De asemenea, cosmarurile pot fi un avertisment pentru dezvoltarea migrenelor. Durerile de cap pot aparea in timpul noptii si, potrivit unui studiu realizat pe 37 de pacienti, acestea sunt urmate de cosmaruri, care implica furie si agresivitate. O teorie in acest sens este aceea ca durerile de cap provoaca schimbari la nivelul creierului.
Daca o persoana viseaza ca este atacata sau urmarita, acesta poate fi un semn al unei afectiuni a nervilor sau a creierului, precum Alzheimer sau Parkinson. Persoanele care se lupta in mod constant in timpul somnului sau tipa pot suferi de o afectiune numita tulburare comportamentala REM. Aceasta tulburare ar putea fi provocata de o dereglare a unei parti a creierului care controleaza „intrerupatorul de siguranta” al creierului, care, in mod normal, ii impiedica pe oameni sa actioneze in timpul viselor. Aceasta afectiune provoaca visele violente – cum sunt cele in care apar atacuri sau urmariri – si din acest motiv persoana care viseaza isi poate face rau siesi sau partenerului. Aceste vise violente pot reprezenta un semn pentru prezenta bolii Alzheimer si, de obicei, apar cu zece ani inaintea altor simptome specifice, cum ar fi pierderea memoriei.
Sursa: mediafax.ro