Acasă Sanatate Ce nu stiai despre cancer! Un doctor demonteaza miturile din jurul celei...

Ce nu stiai despre cancer! Un doctor demonteaza miturile din jurul celei mai necrutatoare boli

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Medicul Andrei Laslau de la Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Ioan” Bucuresti incearca sa faca lumina in cazul uneia dintre cele mai necrutatoare boli.

Miturile demontate de doctorul Laslau

Mitul 1: Cancerul este o boala moderna, facuta de om.

Este adevarat: cancerul a intrat in constiinta publicului larg in ultima vreme, insa cancerul nu este ‘o boala moderna a societatii vestice’. Cancerul a existat de cand exista oamenii. A fost descris de acum mii de ani de catre doctori greci si egipteni, si cercetatorii au descoperit semne de cancer pe un schelet vechi de 3000 de ani, scrie medicul pe site-ul propriu.

Desi este adevarat faptul ca anumite boli ce tin de modul de viata modern, cum este si cancerul, au o incidenta crescatoare, cel mai important factor de risc pentru cancer este varsta.

Realitatea este una simpla – datorita tratamentelor medicale moderne, multi oameni apuca o varsta suficient de inaintata pentru a dezvolta cancer, deoarece bolile infectioase si malnutritia nu mai reprezinta un procent insemnat al cauzelor mortalitatii timpurii. Este perfect normal ca ADNul nostru sa sufere leziuni de-a lungul vietii, datorita diviziunii celulare necesare supravietuirii, si aceste leziuni pot duce la dezvoltarea cancerului.

De asemenea, acum putem diagnostica mult mai precis aparitia cancerului, gratie metodelor moderne de screening, imagistica, si anatomie patologica.

Da, dieta, stilul de viata, si alti factori precum poluarea aerului au colectiv un impact masiv asupra riscului de a dezvolta cancer. Fumatul este responsabil pentru un sfert din toate decesele datorate cancerului din Marea Britanie – asta insa nu il face o boala moderna. Exista si cauze naturale ale cancerului – de exemplu, 1 din 6 este cauzat de virusuri si bacterii.
Mitul #2: “Supermancarurile” (adica mancarurile extrem de sanatoase) previn cancerul.

Coacazele, sfecla, brocolli, usturoiul, ceaiul verde… lista continua. In ciuda a mii de site-uri care promoveaza acest termen, nu exista supermancaruri (superfood). Este un termen de marketing folosit pentru a vinde produse, si nu are o baza stiintifica.

Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa avem o dieta echilibrata. Unele mancaruri sunt in mod sigur mai sanatoase ca altele. Niste coacaze sau o cana de ceai verde, din cand in cand, ar putea face parte dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata. Fructele si legumele ar trebui sa faca mereu parte din dieta, si o diversificare a legumelor este utila, insa nu prea conteaza ce legume consumam (cata vreme le consumam).

Acumularea constanta de noi studii arata o metoda simpla, dar nu foarte senzationala, de a reduce riscul de cancer: anume, obiceiuri sanatoase pe termen lung. Acestea sunt: evitarea fumatului, un stil de viata activ, o greutate corporala normala, si evitarea consumului de alcool (nu deloc, ci mai putin).

Mitul #3: Dietele ‘acide’ cauzeaza cancer.

Unele mituri despre cancer sunt foarte persistente, desi nu au nici o treaba cu biologica de baza. Una dintre aceste idei este ca dietele prea ‘acide’ cauzeaza sangele sa devina prea acid, ceea ce creste riscul de cancer. Solutia lor: consumul de mancaruri alcaline, cum ar fi legume verzi si fructe (inclusiv, in mod paradoxal, lamai, care au acid citric).

Acest lucru nu are sens din punct de vedere biologic. Este adevarat, celulele canceroase nu pot trai intr-un mediu foarte alcalin… dar nici celulele corpului nu o pot face.

Sangele este in mod obisnuit putin alcalin. Echilibrul acido-bazic din sange este controlat si reglat in permanenta in cadrul unui interval foarte exact de catre rinichi. Nu poate fi schimbat pe o perioada importanta de timp de ce mancam, si orice este acid sau alcalin in exces este eliminat prin urina.

Pentru a mentine un echilibru corect in corp, urina poate si chiar isi schimba pH-ul, in functie de ce mancam. Acest lucru este evident la testarea pH-ului ei dupa ce mancam diverse mancaruri, si este baza acestui mit. Indiferent ce crede lumea, tot ce poti schimba in cele din urma este pH-ul urinei si atat. Oricine spune altceva pur si simplu nu intelege cum functioneaza corpul uman.

Desi consumul de legume verzi este sanatos, acest lucru nu se datoreaza efectelor lor asupra aciditatii sau alcalinitatii corpului.

Exista, intr-adevar, ceva numit ‘acidoza metabolica‘. Este o conditie patologica ce rezulta din incapacitatea rinichilor si plamanilor de a mentine pH-ul in echilibru. Este, de multe ori, rezultatul bolilor grave sau a otravirii. Poate ameninta viata, si necesita tratament urgent, dar nu se datoreaza dietelor ‘prea acide’.

Este cunoscut faptul ca mediul imediat adiacent celulelor canceroase (micromediul) poate deveni acid. Aceasta diferenta se datoreaza felului cum tumorile creeaza energie si folosesc oxigen, fata de tesutul sanatos. Cercetatorii muncesc asiduu pentru a intelege si de ce, in speranta dezvoltarii unor noi metode de tratament.

Pe scurt, nu exista dovezi legitime ca dieta poate manipula pH-ul intregului corp, sau ca are un impact real asupra cancerului.