Acasă Stirile zilei Ce drog consuma teroristii inainte de a se detona! Vezi ce ii...

Ce drog consuma teroristii inainte de a se detona! Vezi ce ii transforma in calai

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Autorul atacului din statiunea Sousse din Tunisia din iunie era sub efectul captagonului. Potrivit publicatiei Le Point, seringi impregnate cu acest drog au fost gasite in diferitele locuri unde a stat si Salah Abdeslam, creierul presuspus al atacurilor sangeroase comise vineri, 13 noiembrie, la Paris, dar si o parte dintre complicii sai.

Captagonul contine fenetilamina, o amfetamina inscrisa pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii de substante psihotrope de mai bine de 30 de ani. Produsul este cunoscut pentru senzatia de forta extraordinara pe care o induce, de invincibilitate. „Ca toate amfetaminele, acest drog induce o rezistenta la oboseala, o vigilenta crescuta dublata de o pierdere a discernamantului. Ea da consumatorului senzatia ca este un super om, „regele lumii” intr-un fel”, explica profesorul Jean paul Tassin, neurobiolog la INSERM si specialist in problemele de dependenta in revista de specialitate „Sciences et avenir”, scrie RFI.

Imediat dupa ce efectele dispar, apare o forma de psihoza, o alterare a functiilor mentale si o stare de depresie care ia locul euforiei. in acest interval nicio durere si nicio frica nu mai sunt resimtite de consumator. Asa se face ca un terorist interceptat cat este sub efectul acestui drog nu va fi in niciun caz sensibil la niciun fel de presiuni sau amenintari, psihice sau fizice.

Dezumanizare totala

Cei care au supravietuit masacrului de la Bataclan povestesc ca atacatorii aveau aerul ca sunt complet dezumanizati, comportament care corespunde efectelor produse de acest drog. Nimeni nu a uitat ansa nici imaginile cu atacatorul de la Sousse, Seifeddine Rezgui, cu arma in mana, mergand surazator pe plaja. Aceasta pentru ca, sub efectul unui astfel de drog, a ucide un om este un act fara insemnatate.

Captagonul este vandut in prezent luptatorilor din Armata Siriana Libera, combatantilor Frontului al Nosra si gruparii Statul islamic iar comercializarea lui merge extraordinar de bine pentru traficantii din regiune care sunt ajutati de haosul din Siria. „Azi nimanui nu-i pasa cu adevarat de religie”, spune unul dintre jihadisti comentand faptul ca Islamul interzice de fapt orice consum de droguri.

Drog popular in lumea araba

Daca azi captagonul a devenit apanajul luptatorilor kamikaze, trebuie spus ca el a fost folosit de ceva mai mult timp in lumea araba. in urma cu cincizeci de ani, aceste pasile albe produse in Turcia si Siria aveau drept destinatie principala statele din Peninsula Araba. Potrivit unui raport al Biroului ONU pentru combaterea Drogurilor si a Criminalitatii, pastila costa cateva centime in Liban dar se revinde cu cateva zeci de dolari in tarile din Golful Persic.

In noiembrie anul trecut, justitia din Liban a condamnat pentru trafic de droguri zece persoane intre care si un print saudit care a incercat sa scoata din tara nu mai putin de doua tone de pasile de captagon intr-un avion privat cu destinatia Riad. Este cea mai importanta captura de droguri de pe aeroportul din Beirut. in aprilie anul trecut, alte 15 milioane de pastile de captagon au fost confiscate in portul capitalei Libanului, ascunse in containere de cereale. Autoritatile saudite insarcinate cu lupta antidrog au anuntat de partea lor in 15 noiembrie ca au confiscat peste 22 de milioane de pastile de amfetamina in 2014.