Acasă Stirile zilei Ce a lasat anul 2017 pentru omenire? Cele mai mari descoperiri!

Ce a lasat anul 2017 pentru omenire? Cele mai mari descoperiri!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Noi indicii sumbre cu privire la starea ghetii de la poli

In iulie, o portiune gigantica din calota glaciara Larsen C din Antarctica s-a desprins. Este al treilea aisberg ca dimensiune care a fost inregistrat vreodata.
Savantii mai sunt ingrijorati si de tundra de la Polul Nord. NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) a precizat in decembrie ca „zona arctica nu arata semne de revenire”.

NASA a gasit sapte noi planete care pot fi locuite de extraterestri

Cele sapte planete orbiteaza o stea relativ apropiata (40 de ani lumina), numita TRAPPIST-1. Cel putin sase dintre ele sunt planete solide precum a noastra. Aceste exoplanete sunt in zona habitabila, acolo unde nu este nici prea cald, nici prea rece pentru ca viata sa se dezvolte.

Sonda Cassini, care a explorat Saturn si satelitii sai timp de 13 ani a fost prabusita controlat in Saturn

„Finalul grandios” al sondei a inceput cu o trecere pe langa Titan, unul dintre satalitii gigantului gazos. Apoi, sonda a zburat intre inelele lui Saturn. Ulterior, a cazut in norii densi ai planetei. Prabusirea a fost controlata intrucat cercetatorii nu doreau ca aceasta sa se prabuseasca pe unul dintre sateliti.

SpaceX a folosit motoare de rachete reciclabile

Propulsoarele sunt de obicei cea mai scumpa parte dintr-o racheta si, in mod normal, ajung pe fundul oceanelor dupa o singura utilizare. Dar CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a creat sistemele de propulsie Falcon 9 si Falcon Heavy, care pot fi reutilizate, salvand aproximativ 18 de dolari la fiecare lansare.
Premiera acestei realizari tehnologice a fost pe 30 martie, cand Falcon 9 a trimis un satelit pe orbita si a aterizat in siguranta pe o drona deasupra Atlanticului.

Savantii sunt aproape de a transplanta organe de porci la oameni

Realizarea ar fi o veste excelenta pentru sutele de mii de pacienti din intreaga lume care se gasesc pe lista de asteptare a transplanturilor. In august, compania eGenesis a anuntat ca a folosit CRISPR, instrumentul de editare genetica, pentru a crea porci cu organe compatibile pentru oameni. In mod normal, organele ar transmite si virusuri letale. Intr-un alt demers, CRISPR a fost folosita pentru a trata erori genetice in embrioni, ceea ce ar duce la eliminarea maladiilor genetice.

Computerele cuantice

Acesta este viitorul erei digitale: calculatoare cu biti care pot avea trei stari in loc de cele doua traditionale, 0 si 1. In ingineria cuantica, acesia au fost denumiti qubiti, iar IBM a creat un procesor cuantic de 22 de qubiti.
Alte doua echipe au produs procesoare de 51, respectiv 53 de qubiti.