Acasă Life Dezvoltare Personala Cat suntem programati sa traim! Vezi cum poti ajunge in liga centenarilor!

Cat suntem programati sa traim! Vezi cum poti ajunge in liga centenarilor!

Charles Péguy (1873-1914), écrivain français.
Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Scriitorul Charles Peguy a afirmat candva ca “atunci cand omul moare, nu moare din cauza unei boli, ci a intregii sale vieti”.  In mod normal, corpul ar trebui sa functioneze intre 100-120 de ani. Motivul pentru care nu se intampla este ca nu avem grija de el. Iar daca specia umana este programata sa poata trai 120 de ani, inseamna ca la 60 nu suntem decat la jumatatea “firului” de trai.

In acest caz, ar trebui sa reflectam la metodele de a imbatrani intr-o stare de sanatate buna, ca sa ramanen pana la capatul vietii activi si independenti.

Cum? Actionand asupra unor factori ca sa franam imbatranirea/s-o prevenim si care sunt:

-factorii genetici, adica “terenul nostru biologic”

-radicalii liberi din afara generati de radiatiile solare, radioactivitate, tabacism, alcoolism, produse chimice, droguri…

-erorile din ritmurile biologice: lipsa de somn, excesul de munca…

-stresul interior: excesele emotionale intervenind asupra organelor sunt provocatoare de spasme, de aceea vom invata sa le stapanim.

-greselile nutritionale prin carenta sau surplus fac parte dintre primele cauze de accelerare a imbatranirii (excesul de zahar, grasimi predispune la diabet, ateroscleroza- sarea la hipertensiune…

-calitatea apei potabile este un factor fundamental. Deshidratarea are efecte daunatoare asupra creierului, rinichilor, tensiunii arteriale, articulatiilor, muschilor, lichidelor organice…

-agresiunile mediului inconjurator reprezinta o cauza majora a bolilor si imbatranirii precoce: poluarea chimica, fonica, radioactivitatea…

-traumatismele de toate felurile duc la deformari fizice si la imbatranire precoce.

-inflamarea, infectia perturba flora intestinala, slabind organismul.

Desigur, nu putem elimina toti acesti factori, dar macar incercam sa reducem la maxim consecintele printr-o igiena a vietii si un program anti-imbatranire care in 4 sfaturi arata astfel:

1.Supravegherea calitatii alimentatiei

-sa mancam echilibrat, diversificat, privilegiind alimentele proaspete si crude, posibil bio;

-sa consumam zilnic cel putin 500-800 g de fructe si legume;

-sa diversificam aportul de proteine (carne de pasare crescuta la curte, peste gras, bogat in omega 3…);

-sa fim atenti la grasimi si sa consumam in fiecare zi 2 linguri de ulei virgin de masline si 1 lingura de ulei de rapita (sau de nuci/de in);

-sa nu depasim 4 grame de sare pe zi;

-sa optam pentru gatitul la temperaturi moderate, la aburi, nedepasind 90°;

-sa nu consumam decat ocazional produse industrializate si conservate;

-sa respectam regulile de pastrare a produselor alimentare;

-sa bem suficienta apa (1,5 litri /zi)

2.Fara toxine!

Fara exces de alcool. O jumate de pahar de vin rosu pentru femei si 1 pahar pentru barbati la cele doua mese principale reprezinta doza maxima. Tigara si alte produse toxice sa fie eliminate complet.

3.Mentinerea formei fizice de la 40 la 120 de ani

Greutatea este un criteriu al sanatatii durabile. Aici, alimentatia si exercitiul fizic contribuie la echilibrul ponderal.

Putem practica regulat o activitate fizica, ne ajuta la circulatia generala, stimuleaza sistemul imunitar.

De la 50 de ani incolo, este bine sa ne facem un test osteoporoza anual pentru depistarea bolilor degenerative de la primele semne de aparitie, a atrofiei musculare, ptozelor (caderea unui organ).

4.Antrenarea creierului si relaxarea lui

Creierul trebuie sa fie permanent stimulat, ca sa functioneze in parametri normali, sa nu degenereze, dar sa obisnuim sa ne relaxam, de exemplu, printr-o siesta scurta (20 minute) in mijlocul zilei.

In concluzie, ca sa imbatranim frumos si sanatos, sa ne pastram forma, dinamismul, independenta pana la capat.

Fiecare dintre noi am putea avea cheile imbatranirii timpurii in mana. Cu ele deschidem usi spre camere unde se afla propriul program de sanatate (adaptat varstei si terenului biologic de care vorbeam la inceput).

Sursa: Secretele