Capsula antiseism, inventia gandita de Mircea Manolescu, inginer constructor la baza, care detine si un doctorat obtinut la Institutul National de Stiinta Aplicata din Lyon, Franta, a fost brevetata inca din 2005 si de atunci a fost prezentata atat in tara, cat si in strainatate, luand premii peste premii, potrivit ziare.com.
„Am prezentat-o la expozitii internationale de inventica, cum ar fi Geneva, Bruxelles, Pittsbourgh (cea mai mare din lume), Iasi, Bucuresti si de fiecare data a fost distinsa cu medalia de aur si diploma de excelenta. Cea mai importanta distinctie este „The most outstanding inventor” acordata de WIPO (World Intelectual Property Organisation) si diploma de merit acordata de EMERCOM – Ministerul Federatiei Ruse pentru Situatii de Urgenta.
De asemenea, pentru munca mea am fost distins cu Meritul Inventiei in grad de Comandor, acordat de Regatul Belgiei, si cu Grand Prix ICEPEC. Mai sunt cateva alte distinctii, dar cele mentionate sunt cele mai importante”, a declarat pentru Ziare.com inventatorul.
In Super Shelter poate incapea toata familia
Concret, in ce consta aceasta inventie ce poate salva vieti? E vorba de o cutie de 1m x 0,7 m, la sol (ca sa poata incapea pe usa), si 1m inaltime, in care incap pana la 3 persoane (1 adult confortabil, 2 adulti in siguranta sau 1 adult si 2 copii). Asta, desi numele sau de botez era „modul individual de protectie antiseismica”.
Capsula antiseism cu nume de scena Super Shelter este realizata din trei materiale: structura este din otel, in interior are captusala de polyfoam (burete) si in exterior un scut de fibra de sticla. La interior are si o panza rezistenta prinsa in chingi putin elastice de structura de rezistenta, formand astfel un sezlong care asigura o pozitie confortabila ce nu jeneaza circulatia sangelui, explica inventatorul.
Dotarea minima pentru un astfel de modul presupune apa pentru cateva zile, eventual hrana uscata, iar ca echipament baliza electronica pentru a fi gasit sub daramaturi, statie emisie-receptie, radio, iluminat cu leduri, optional acumulator si DVD.
Foarte compact, modulul rezista cu usurinta la sarcini de zeci de tone-forta, in functie de natura solicitarii putand ajunge pana la 100…120 tone-forta. Modulul individual de protectie este destinat salvarii vietii utilizatorului in timpul unui seism si asigurarii conditiilor de supravietuire pana la incetarea pericolului sau, in cazul in care imobilul se prabuseste, pana la eliberarea ocupantului, oferindu-i protectie chiar si in timpul operatiei de descarcerare.
Cu alte cuvinte, in caz de calamitate se poate sta la adapost – daramaturile nu vor afecta structura capsulei – pana ce sosesc ajutoarele. E drept ca, in lipsa unui seism, isi gaseste mai greu utilizarea, dar in caz de avalansa verbala din partea sotiei poate fi folosita cu succes, glumeste cel care a gandit-o.
A „supravietuit” unei demolari prin explozie
Daca in cel din urma caz nu a fost testata, pentru cel pentru care a fost conceputa s-au efectuat mai multe teste, modulul fiind incercat pe bancul de proba numeric, dar si in laborator, rezultatele fiind un succes.
Capsula a fost testata si in conditii mult mai severe decat in cazul unui cutremur, respectiv cu ocazia unei demolari prin explozie. Fortele care apar in cazul exploziei sunt mult mai mari decat in cazul seismului, deci modulul testat a fost supus unor incercari extreme, mult mai severe decat in cazul cutremurului. De asemenea, demolarea prin explozie se face intr-un mod mult mai violent decat demolarea din cauza cutremurului.
Cele doua structuri metalice testate in acest caz au fost amplasate intr-o cladire de 36 de metri inaltimw, in Capitala: una la cota + 6.00 si cealalta la + 30.00, ceea ce corespunde plasarii la etajul 2 si la 10, intr-un bloc cu 12 nivele. Ambele structuri s-au recuperat intacte dupa degajarea de sub daramaturi, deci persoanele care s-ar fi aflat in interiorul modulelor ar fi supravietuit atat in momentul demolarii cladirii, cat si dupa ceea, pana la sosirea echipelor de descarcerare.
De altfel, potrivit celui care a obtinut brevetul pentru aceasta inventie, in capsula se poate sta confortabil 4 zile, dar supravietui 30 de zile.
Altfel, poate fi inglobata in „peisaj” foarte usor, putand fi ascunsa in dressing, folosita ca piesa de mobilier si chiar luata in dormitor.
Cat costa o viata?
Cat despre pret, „este impropriu sa discutam despre acesta in conditiile in care nu exista o productie de serie, care ar scadea sigur acest cost”, care acum se situeaza la 2.600 de euro.
Potrivit unei simulari, in cazul unui cutremur de intensitate mare, numai in Bucuresti, peste 450.000 de persoane s-ar afla in cladiri care pot depasi gradul 3 de avariere. Inutil de cuantificat pagubele si pierderile de vieti omenesti.
„Nu m-am ocupat de marketing sau vanzare, prefer sa imi concentrez atentia pe segmentul de creatie si optimizare. Pana acum, nu am intalnit persoana competenta si entuziasta pentru fabricarea industriala si vinderea in cantitati mari”, recunoaste Mircea Manolescu. Potrivit acestuia, inventia sa ar fi insa potrivita pentru zonele seismice recunoscute (Japonia, estul SUA, Mexic, Chile, Turcia, Grecia, Iran …)”.
Cum de un inginer s-a gandit sa dea lovitura cu asa o inventie? Mircea Manolescu recunoaste ca ideea unui astfel de adapost a aparut cand se afla intr-un apartament situat la etajul 6 al blocului „Patria”, moment in care a simtit o vibratie puternica si s-a gandit, inevitabil, la cutremur. „Stiind ca blocul nu ar mai rezista unui cutremur major, mi-am imaginat ca mai sunt cateva secunde pana incepe sa se prabuseasca”. Asta nu s-a intamplat, insa gandul a incoltit in mintea sa. Cateva zile dupa aceea a aparut si ideea, care s-a materializat 5 ani mai tarziu.
Super Shelter nu este singura inventie a inginerului, acesta realizand si pupitrul seismic, Super Desk. Acesta protejeaza viata copiilor cand sunt la scoala. Este un pupitru scolar convertibil: in mod curent se foloseste ca orice pupitru, dar in conditii de avertizare seismica, prin glisarea unui panou devine o cutie protectoare unde se pot adaposti copiii.
Idei ar mai fi, insa si cheltuielile sunt pe masura. Pentru ca in circa 8 ani, de cand a incoltit ideea modului individual antiseism si pana in prezent, inventatorul a cheltuit deja 150.000 de euro, acesta este dispus, in prezent, sa alature numelui lui, la viitoarele brevete de inventie, pentru care inca nu a depus actele, si un altul, al unui potential partener, care sa poata sustine taxele aferente brevetelor de inventie, fabricarii prototipurilor si prezentarii la saloanele de inventica internationale.