Acasă Sanatate Cancer prin Lege! Guvernul ne omoara cu zile impunandu-ne acest aliment!

Cancer prin Lege! Guvernul ne omoara cu zile impunandu-ne acest aliment!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Asociatia Operatorilor din Industria Ecologica cere ferm autoritatilor schimbarea legislatiei si reintroducerea sarii fara iod in toate magazinele dupa ce medicii endocrinologi au atras atentia asupra pericolului pe care il poate avea iodul din sare in cantitati mari: cancer de tiroida si alergii. In anul 2002 guvernantii au hotarat ca sarea din bucate trebuie sa fie musai iodata si au interzis de la comercializarea din magazine a sarii fara iod.

 

Sarea normala a fost eliminata atat din paine, cat si din toate produsele de panificatie. E permisa, ce-i drept in magazinele naturiste sau farmacii, dar nu se gaseste intotdeauna. Si ramane optionala in industria alimentara si in hrana animalelor. Nu e normal, spun acestia, sa ne tratam in fiecare zi cu iod in conditiile in care nu suferim de hipotiroidism, adica nu avem deficit de iod.

Cu atat mai mult cu cat, sustin reprezentantii asociatiei, exista riscul imbolnavirii grave a unor oameni sanatosi. Cea mai banala ar fi alergia la iod.

Doctor Pavel Chirila, vicepresedinte Bio Romania: ”Poporul roman este agresat cu iod. Excesul de iod duce la cancer de tiroida. In plus, cresc alergiile.”

Acest scenariu sumbru nu e respins in totalitate de specialistii endocrinologi. Un risc ar exista, insa vorbim de cazuri rare, si mai ales vindecabile, sustin expertii de la Institutul de Endocrinologie Parhon.

Chiar si in conditiile in care romanul mananca 11 grame de sare pe zi, adica dublu fata de doza recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, oficialii Institutului de Sanatate Publica insista ca nu avem de ce sa ne facem probleme.

Argumentele nu sunt insa suficiente pentru reprezentantii Asociatiei Bio Romania, decisi sa ajunga si la Comisia Europeana.

In replica, Ministerul Sanatatii precizeaza ca in lume exista alte 12 state cu legislatii similare cu a noastra.

Pozitia Ministerului Sanatatii cu privire la iodarea sarii este halucinanta…

Ministerul Sanatatii

Referitor la solicitarea dvs va comunicam urmatoarele:

1. Iodul este un oligoelement necesar la functionarea normala a glandei tiroide, intervenind in sinteza hormonilor tiroidieni (T4 tetraiodotironina si T3 triiodotironina). Acesti hormoni au un rol “cheie” in metabolismul celular, rol “cheie” in procesul de crestere si diferentiere a tuturor organelor si in particular a creierului. Etapa hotaratoare a dezvoltarii creierului la specia umana este reprezentata de viata fetala si primii 3 ani post-natali. Deficitul iodat in aceasta perioada critica produce alterari
ireversibile in dezvoltarea creierului, consecinta clinica fiind retardul mintal, cu forma extrema de manifestare cretinismul tiriodian.

Deci, se impune de departe un aport corespunzator de iod, aport care trebuie sa provina in mare parte din alimente deoarece s-a demonstrat ca 80-90% din iodul necesar organismului provine din alimente, restul fiind adus de apa potabila si chiar de aer in unele zone cu aerosoli de iod.

Inca din anul 1950 s-a demonstrat ca deficitul de iod reprezinta o problema de sanatate publica si in Romania, ca dealtfel in multe alte tari europene.

Din experienta tarilor din Europa de Vest s-a dovedit ca cel mai comod si mai eficient “vehicul” pentru aportul de iod in organism este sarea si aceasta din mai multe motive:

– este consumata intr-o cantitate relativ uniforma in tot cursul anului;
– este folosita continuu in alimentatia omului;
– echipamentul si tehnologia tratarii sarii cu iod sunt destul de simple;
– iodul nu modifica gustul, culoarea sau aroma sarii;
– costurile nu sunt foarte crescute

Astfel, prin aparitia Hotararii de Guvern nr 1056 din anul 1962 a inceput sa se reglementeze aceasta masura de distribuire obligatorie de sare iodata in 30 de judete din Romania, declarate gusogene.

Dupa 1990, Ministerul Sanatatii a realizat in anul 1995 Programul de Profilaxie a Deficitului de Iod prin Sare Iodata, program sprijinit de Ministerul Industriei si Comertului si reglementat prin HG nr 779/1995.

Astazi este in vigoare HG nr 1904/2006 care modifica HG nr 568/2002 privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, se reglementeaza conditiile referitoare la iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara in scopul prevenirii tulburarilor prin
carenta de iod.

Argumentele adaugarii iodului in sare au rezultat atat din studii efectuate in tarile cele mai dezvotate, cat si in Romania. Dintre tarile europene, Elvetia a eradicat gusa prin masurile de iodare a sarii. Prin urmare, conform datelor existente, aproape toate tarile europene practica iodarea universala a sarii, obligatoriu sau voluntar, si anume:

– obligatoriu: Bulgaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Polonia, Serbia, Macedonia, Croatia, Bosnia;

– voluntar: Elvetia, Suedia, Spania, Portugalia, Norvegia, Olanda, Luxemburg, Lituania, Italia, Germania, Grecia, Franta, Finlanda, Belgia, Anglia

2. Cantitatea de iod in sare in Romania, stipulata prin HG nr 1904/2006 este de 30 mg/kg sare sub forma de iodat sau de iodura de potasiu. Cantitatea de iod in sare in celelalte state europene este cuprinsa intre 10-85 mg/kg sare sub forma de iodat sau iodura de potasiu.

3. Conform datelor furnizate de Centrul National de Statistica si Informatica in Sanatate Publica, cazurile noi de hipotiroidie prin carenta de iod au evoluat astfel: 3405 in 2007, 4193 in 2008, 4108 in 2009 si 5576 in 2010.

4. Studiile existente pana acum au demonstrat ca iodul adaugat in alimente nu are efecte daunatoare asupra starii de sanatate

Sursa comunicat: Ministerul Sanatatii

sursa: badpolitics.ro