Acasă Politic Barometrul INSCOP: Cum vor vota romanii la europarlamentare

Barometrul INSCOP: Cum vor vota romanii la europarlamentare

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri europarlamentare, Alianta PSD-UNPR-PC ar obtine 40,7% din voturi, in stagnare comparativ cu masuratoarea de la inceputul lunii martie cand aceeasi alianta inregistra 40,4% dintre optiunile de vot, arata Barometrul INSCOP,  realizat de INSCOP Research in perioada 1 – 7 mai 2014.

Alianta PSD-UNPR-PC este urmata in clasamentul intentiei de vot de Partidul National Liberal care ar fi votat de 16,9% dintre respondenti (17,6% luna trecuta).

PNL este urmat de Partidul Democrat Liberal care sufera o cadere in intentia de vot de la 13,7% in martie, la 11,3% la masuratoarea din luna mai.
Partidul Miscarea Populara isi continua tendinta ascendenta, inregistrand 10,2% din intentiile de vot (comparativ cu 9,1% in luna martie). PMP pare a creste pe seama scaderii PDL.

Conform masuratorii din luna mai, celelalte formatiuni care trec pragul parlamentar de 5% sunt Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania cu 5,2% (5,1% in luna martie) si Forta Civica cu 5,1% (4,7% in luna martie).

Partidul Poporului Dan Diaconescu ar fi votat de 3,8% dintre cei care exprima o optiune (4,1% in martie), urmat de PRM cu 2,8% (2,7% in martie) si PNTCD cu 1,3% (1,7% in luna martie).
Candidatul independent Mircea Diaconu ar fi votat de 1,2% dintre respondenti in timp ce 0,5% ar vota candidati independenti.

De asemenea, 1% ar vota un alte partide decat cele incluse in lista predefinita de optiuni.

Nu s-au hotarat cu cine sa voteze 21,1% dintre cetatenii cu drept de vot. De asemenea, 10,9% declara ca ferm ca nu merg la vot, in timp ce 3% nu stiu sau nu raspund.  Realizatorul sondajului precizeaza ca optiunile de raspuns ”Nu m-am hotarat”, ”Nu merg la vot”, ”Nu stiu/Nu raspund” au fost citite respondentilor de catre operatorii de interviu.

Estimarea intentiei de vot se bazeaza pe raspunsurile exprimate de 65% din totalul esantionului (adica din totalul populatiei investigate, 65% au ales un partid). Restul de 35% din populatia investigata a ales optiunile de raspuns ”Nu m-am hotarat”, ”Nu merg la vot”, ”Nu stiu/Nu raspund”.

”Prin urmare, rezultatele vor trebui citite cu retinerea fireasca determinata de faptul ca prezenta reala la urne pe 25 mai se va situa, probabil, in jurul procentului de 30%, fapt care poate afecta distributia voturilor pe partide la alegeri, comparativ cu estimarea din sondaje realizata cu 3 saptamani inainte de data scrutinului. In acest sens, trebuie tinut cont si de faptul ca pe fondul unei participari mai reduse la vot, bazinele de votanti fideli ai partidelor vor conta mai mult, asadar, dincolo de simpatia generala de care se bucura fiecare partid la nivelul populatiei in ansamblu, un indicator decisiv al rezultatelor finale va fi dimensiunea partidului si capacitatea organizationala de mobilizare la vot a alegatorilor proprii. Analizarea optiunilor celor care declara ferm ca vor merge la vot (32%) este mai putin relevanta in cazul Barometrului INSCOP-ADEVARUL deoarece s-ar baza pe un subesantion destul de mic (aprox. 300 de subiecti), ceea ce presupune o eroare a datelor peste marja de toleranta admisibila.”, declara Remus Stefureac, director INSCOP.

Prezenta la vot

Chestionati in legatura cu prezenta la alegerile europarlamentare din 25 mai, 32% dintre romani au raspuns ca se vor prezenta cu sigurata la vot, iar 28,9% indica faptul ca probabil vor merge la vot. 9,7% spun ca probabil nu se vor prezenta la vot, 9,6% spun ca sigur nu se vor prezenta la vot, in timp ce 17,3% declara ca inca nu s-au hotarat. 2,5% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

 

Barometrul INSCOP “Adevarul despre Romania” a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului “Adevarul”.
Sondajul a fost realizat in perioada 1 – 7 mai 2014.
Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.