Acasă Stirile zilei Avertismentul lui Gheorghe Marmureanu! Ne asteapta un cutremur major de peste 7...

Avertismentul lui Gheorghe Marmureanu! Ne asteapta un cutremur major de peste 7 grade!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Estul curburii Capatilor a fost in ultima saptamana locul unei desfasurari de miscari tectonice cel putin ciudate. Dupa un seism cu magnitudinea de 3,8 grade, la adancimea de 119 kilometri, inregistrat pe 13 mai, a urmat un cutremur cu magnitudinea de 2,2 grade, la 18,4 kilometri adancime, pe 15 mai. Apoi, in data de 18 mai, a urmat o miscare tectonica cu magnitudinea de 3,1 grade, la adancimea de 129,1 kilometri, apoi una de 4,7 grade la 120,6 kilometri, pentru ca sambata sa avem din nou un cutremur de 3,4 grade la 68,2 kilometri adancime. Ce este cu aceste fluctuatii de adancime?

„Zona Vrancea este unicat mondial in materie de seismologie. Avem aici, pe o suprafata restransa, focare de adancime mare, peste care se suprapun focare de adancime mica. Acest aspect, impreuna cu valorile acceleratiilor care cresc dinspre epicentru catre Chisinau si Bucuresti dau mari batai de cap specialistilor in privinta oricarei predictii pentru Vrancea”, ne-a explicat Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului de la Magurele, scrie Libertatea.

Despre ce este vorba? Cutremurele de suprafata se produc in crusta Pamantului, pana la 60 km adancime. Aceste cutremure crustale au potential distructiv, adica pot provoca pagube foarte mari in imediata apropiere a epicentrului – nu mai departe.

Cutremurele de mare adancime se produc mai jos de crusta Pamantului, pana la 300 de km adancime, si pot cauza pagube mai insemnate la distante mari epicentrale.

in Romania, cutremurele de adancime se produc exclusiv in zona Vrancea. Cele de suprafata au focarele dispuse in peste 10 zone ale Romaniei si au o periodicitate de reactivare de peste 50 de ani. in anul 2012, de exemplu, s-a reactivat falia Vidraru-Snagov-Shabla (Bulgaria), care produce seisme de suprafata pana in Marea Neagra. Pe 7 si 8 mai 2017 am avut doua asemenea cutremure in platforma continentala, cu magnitudinea de 3,9 si 3,6 grade, la adancimea de 7, respectiv 5 kilometri.

Iata insa ca au inceput sa apara cutremure de suprafata inclusiv in epicentrele unde pana nu demult aveam doar cutremure de adancime. in acest context, specialistii sunt pusi acum in mare incurcatura.

in general, specilistii geologi si seismologi spun ca un cutremur cu magnitudinea peste 7 grade este de asteptat oricand in Romania. Victor Mocanu, decanul Facultatii de Geologie si Geofizica din cadrul Universitatii Bucuresti, considera ca urmatorul seism major nu va depasi 7,6 grade. Mentionam ca ultimul cutremur puternic, cel din 4 martie 1977, a avut magnitudinea de 7,2 grade si a produs 1.570 de victime.