Acasă Cultura Calendar Ortodox Avertismentul calugarilor! Cum poti cadea in postul demonic, pentru ca si demonii postesc

Avertismentul calugarilor! Cum poti cadea in postul demonic, pentru ca si demonii postesc

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Calugarii ortodocsi avertizeaza ca nu exista doar postul crestin, ci poti cadea si in postul demonic, pentru ca si demonii postesc.

Postul care este tinut cu slava desarta, mandrie si egoism, este diavolesc.

Sfantul Grigorie Palama spune ca postul care nu este tinut intr-o atmosfera duhovniceasca, care include cainta, frangerea inimii si asa mai departe, „isi are mai degraba inraurirea cu ingerii cazuti”.

Potrivit calugarului, stim ca si demonii postesc, adica, ei nu mananca absolut nimic, ei postesc permanent, dar, intrucat ii urasc pe oameni si sunt plini de slava desarta, care este o stare necurata, aceasta nu le aduce nimic bun.

Acelasi lucru se intampla si cu cei care pastreaza in mod formal ordinea exterioara a postului, dar il desprind de continutul sau duhovnicesc. Adevaratul post nu trebuie tinut cu slava desarta. Nu il tinem de ochi lumii.

Daca ne intereseaza doar acest lucru, spune Sfantul Grigorie, „putem duce osteneala postului si a rugaciunii, dar suntem lipsiti de roade”. E un lucru teribil ca sa ne supunem atator osteneli si totusi sa pierdem roadele, intrucat toate acestea nu s-au facut dupa voia lui Dumnezeu.

Sfantul vorbeste cu tarie despre acest lucru. El spune ca postul si rugaciunea trebuie sa se faca ca si cum ne-am afla in prezenta lui Dumnezeu, adica, postul nu trebuie sa-si piarda caracterul sau personal.

Sursa: crestinortodox.ro

Citeste caplimpede