Acasă Sanatate Atentie! Toxina cu zero calorii pe care multi romani o consuma are...

Atentie! Toxina cu zero calorii pe care multi romani o consuma are efecte devastatoare! Provoaca aparitia cancerului

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Paradoxal, desi apelam la indulcitorii artificiali pentru a lupta contra kilogramelor in plus si a scadea riscul obezitatii, acestia pot avea consecinte negative serioase asupra sanatatii noastre, iar aspartamul este printre cei mai periculosi.

De cele mai multe ori ne bucuram ca ciocolata sau sucurile in varianta „light” sau „zero calorii” ne aduc o cantitate minima de calorii, insa este foarte important sa constientizam riscurile la care ne supunem si sa luam cele mai bune decizii alimentare.

Aspartamul se afla pe lista chimicalelor care pot duce la cancer. Acest indulcitor este descompus de catre enzimele din sistemul digestiv in doi aminoacizi (fenilalanina si acid aspartic) si in metanol, care urmeaza sa se transforme in formaldehida.

Problema este ca luate separat, acestea sunt toxice pentru organism, insa combinate se creaza o sinergie. Numeroase studii au aratat legatura dintre formaldehida si cancer, fiind clasificat de catre Environmental Protection Agency din SUA drept „carcinogen uman probabil”.

Metanolul din aspartam nu este insotit de etanol, asa cum se intampla in cazul bauturilor alcoolice sau in cazul multor fructe si legume. Etanolul protejeaza impotriva efectelor negative ale otravirii cu metanol; astfel, atunci cand aspartamul este consumat, corpul nu mai este protejat, ceea ce duce la degradarea ADN-ului. Aceasta se traduce prin boli precum limfomul, leucemia si alte tipuri de cancer, arata bzi.

Ingrasa
Culmea este ca, desi oamenii apeleaza la dulciuri si sucuri cu indulcitori pentru a slabi, studiile arata ca aspartamul duce la obtinerea kilogramelor in plus si este mult mai daunator decat zaharul. Un studiu chiar a descoperit legatura dintre aspartam si productia naturala a organismului de hormoni, ceea ce ar duce la cresterea apetitului si la pofta de dulce. Cercetarile arata ca aspartamul inrautateste sensibilitatea la insulina, avand consecinte negative asupra diabeticilor.

Cum se creaza aspartamul?
Fecalele bacteriei E.coli modificate genetic sunt folosite pentru a produce niveluri ridicate din enzima care produce fenilalanina. Aceasta va fi folosita pentru producerea aspartamului.

Un studiu recent arata corelatia intre bauturile dietetice si problemele cardiovasculare cum ar fi atacul de cord si atacul cerebral la femeile sanatoase aflate in postmenopauza. Rezultatele  cercetarii realizate de Universitatea din Iowa au fost prezentate in cadrul celei de-a 63-a sesiuni stiintifice a Colegiului American de Cardiologie din Washington.

La studiu au participat 60.000 de femei, si s-a observat ca femeile care au consumat doua sau mai multe bauturi dietetice pe zi aveau cu 30% mai multe sanse sa aiba probleme cardiovasculare si cu 50% mai multe sanse sa decedeze din cauza unei boli legate de aceste probleme.

Un alt studiu a determinat ca aspartamul este legat de limfomul non-Hodgkin si leucemia in cazul barbatilor.

Daca nici asta nu va convinge, aflati ca aproximativ 40% din aspartam este compus din acidul spartic de care aminteam mai sus, un aminoacid care trece bariera sange-creier. Cand doze mari intra in organism, celulele creierului sunt bombardate cu o cantitate foarte mare de calciu, care poate duce la leziuni ale celulelor sau chiar la moartea lor. Consumul de acid aspartic poate duce la epilepsie, Alzheimer, scleroza multipla, tumori pe creieri sau dementa.

In concluzie, produsele cu indulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul, fac mult mai mult rau organismului decat produsele care contin zahar, conform studiilor, asa ca mare atentie la ce alegeri facem si la potentialele consecinte.