Acasă Stirile zilei Social Atentie la ce produse alimentare achizitionati de Sarbatori

Atentie la ce produse alimentare achizitionati de Sarbatori

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In apropierea Sarbatorilor, reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Vetarinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) le recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar, iar in cazul in care doresc sa achizitioneze produse alimentare care se comercializeaza in piete sau in cadrul unor targuri organizate in aceasta perioada, trebuie sa fie atenti la cateva aspecte.

„Trebuie urmarit, in cazul produselor de origine animala ambalate sau neambalate, modul de expunere si comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot sa conduca la identificarea riscurilor pentru sanatatea publica si anume: existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele de origine animala; integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii; etichetarea acestora cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, conditiile de pastrare, data obtinerii dupa caz, termenul de valabilitate etc”,  spun cei de la ANSVSA.

Totodata, mai spun ca trebuie verificata existenta avizului sanitar-veterinar pentru carne, expus la vedere. In caz contrar, avizul trebuie solicitat vanzatorului sa il prezinte.

Riscul consumului de carne de porc necontrolata sanitar veterinar il reprezinta imbolnavirea de trichineloza, o boala parazitara care poate provoca paralizii si se poate complica, putand duce la deces.

Potrivit specialistilor Autoritatii Nationale Sanitare Vetarinare si pentru Siguranta Alimentelor, in ceea ce priveste organele, nu exista riscul de imbolnavirii de trichineloza, ci al unor toxiinfectii alimentare, in cazul in care nu au fost controlate de personal specializat. Pentru preparate, carnea trebuie tocata in momentul cumpararii, iar daca se cumpara carne tocata ambalata, trebuie sa verificata eticheta, pentru  a vedea care este termenul de valabilitate. Pestele proaspat trebuie sa aiba ochii luciosi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Daca pestele este alterat, branhiile sunt caramizii, solzii se desprind usor si carnea  este moale.

Comercializarea branzeturilor catre consumatori trebuie sa se faca in ambalaje de unica folosinta (pungi din plastic sau hartie cerata de uz alimentar) si sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru branzeturi.

Si alte produse alimentare, care se consuma in mod traditional in aceasta perioada, cum ar fi: cozonacii, prajiturile, legumele de sezon, etc. se recomanda a fi achizitionate din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

Numarul de telefon al Call Center-ului ANSVSA este 0800 826 787 si poate fi apelat gratuit de catre cetateni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.