America va deschide focul daca Rusia va incalca prevederile Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), au anuntat marti seful Statului Major Interarme, generalul Martin Dempsey, si secretarul american al Apararii, Ashton Carter.

Exprimandu-se in fata Comisiei pentru Aparare din Senatul american, Ashton Carter a dat asigurari ca Statele Unite „pot si vor reactiona” in cazul incalcarii Tratatului INF de catre partea rusa.

Potrivit lui Martin Dempsey, un eventual raspuns al Statelor Unite se va incadra in „prevederile Tratatului INF”.

Washingtonul ia in calcul trei optiuni, a precizat secretarul american al Apararii.

In cazul in care Statele Unite si aliatii sai vor fi amenintati de rachete de croaziera rusesti cu raza medie de actiune, Washingtonul va recurge la apararea activa. De asemenea, Statele Unite ar putea lua contramasuri pentru a preveni folosirea unor astfel de arme, ceea ce ar insemna, potrivit lui Carter, „o confruntare militara deschisa”. A treia optiune ar fi renuntarea la tratat.

Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de Statele Unite si Uniunea Sovietica in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.

Sursa: antena3.ro

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.