Acasă Stirile zilei Bani Ai credit in lei? Vezi cati bani vei scoate in plus pentru...

Ai credit in lei? Vezi cati bani vei scoate in plus pentru ratele bancare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

ROBOR la trei luni, indicele in functie de care se stabileste rata dobanzii variabile la creditele in lei, a ajuns la maximul atins la sfarsitul anului 2014. La sfarsitul lunii septembrie anul trecut, indicele Robor inregistra cea mai mica valoare din istoria sa, de 0,64%. in douasprezece sedinte bancare, indicele a crescut de la 0,98% la 1,71%.

Practica bancilor pentru actualizarea dobanzii variabile pe baza indicelui Robor este de doua tipuri. „Valoarea ROBOR , indicele variabil din formula de calcul dobanzii curente, se va actualiza de 4 ori pe an, la datele de actualizare. Prin data de actualizare intelegem fiecare dintre urmatoarele date din fiecare an calendaristic: data de 31 martie, data de 30 iunie, data de 30 septembrie si data de 31 decembrie”, ne-au declarat reprezentantii Raiffeisen Bank. Actualizarea valorii indicelui variabil la o data de actualizare va determina modificarea Ratei dobanzii curente pana la urmatoarea data de actualizare, scrie economica.net.

Cea de-a doua practica in actualizarea dobanzilor pe baza indicelui Robor este cea bazata pe luna in care a fost accesat creditul. „Ea se va reseta din 3 in 3 luni, in functie de aniversarea datei de acordare a creditului”, spun reprezentantii BCR. Mai exact, daca creditul ar fi fost acordat in luna octombrie, indiferent de an, datele luate in calcul sunt: ROBOR 3M din ultima zi lucratoare a lunii anterioare; in acest caz 30 Septembrie. ROBOR se va reseta din 3 in 3 luni, in functie de aniversarea datei de acordare a creditului”, spun reprezentantii BCR. Adica ai luat credit in octombrie, pe baza Robor din septembrie, urmatoarele date de resetare a dobanzii sunt 31 decembrie, 31 martie, 30 aprilie, 30 iunie.

Indiferent de metoda prin care se face actualizarea dobanzii, crucial este nivelul indicelui de referinta din ultima zi lucratoare a lunii. Astfel, indiferent daca datele de actualizare sunt trimestriale sau in ultima zi a lunii precedente celei in care ai luat creditul si se actualizeaza din trei in trei luni in functie de data acordarii imprumutului, Roborul maxim de 1,58% inregistrat vineri, 29 octombrie, scumpeste de astazi rata pentru foarte multi romani. Nu putem sti exact proportia celor care platesc din aceasta luna o rata mai mare deoarece practica bancara in aceasta privinta este neuniforma. Oricum cei cu dobanzile resetate la final de trimestru si cei care au luat credit in luna octombrie sau iulie, indiferent de an vor scoate mai multi bani din buzunar pentru rata lunara.

De exemplu, in cazul unui credit de 200.000 de lei prin Prima Casa, pentru un apartament de doua camere, nivelul Robor luat in calcul in ultima zi lucratoare din iunie, era de 0,87%. La o dobanda compusa din Robor 3M (0,87%) + marja bancii (3%), clientul a platit pana acum 1.492 de lei. De astazi, cu dobanda resetata, Robor 3M (1,58%) + marja bancii, acelasi client plateste o rata de 1.568 lei, cu 76 de lei mai mult decat rata de saptamana trecuta. Deci, la un astfel de credit, cresterea dobanzii inseamna un surplus de aproximativ 7%.

Citeste mai mult pe Economica.net.