Acasă Stirile zilei Bani Aeroportul Henri Coanda, singurul din Europa de Est cu ASISTENTE VIRTUALE

Aeroportul Henri Coanda, singurul din Europa de Est cu ASISTENTE VIRTUALE

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dupa o investitie de 24.000 de euro, Aeroportul Henri Coanda este singurul din Romania si din Europa de Est care s-a dotat cu „asistente virtuale”.

Purtatorul de cuvant al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, Valentin Iordache, sustine ca acest proiect este inedit in domeniul aeroporturilor.

„Suntem primul aeroport din Romania si primul din aceasta zona a Europei de Est. El mai exista pe alte aeroporturi din Occident si peste Ocean, dar si acolo este instalat recent. Cred ca cel mai vechi nu are mai mult de un an de la instalare, poate un an si cateva luni”, a spus Iordache, citat de Agerpres.

Astfel de asistenti virtuali pot fi gasiti in aeroporturi din Europa cum ar fi la Londra (Luton), Birmingham sau Paris (Orly), dar si in SUA, pe JFK, La Guardia, Newark, Boston sau in tari din Asia.

Potrivit reprezentantului CNAB, motivul pentru care a fost implementat acest proiect este faptul ca aceste informatii necesare calatoriei cu avionul, desi transmise prin mesaje audio, afise sau filmulete nu ajungeau intotdeauna la public.

‘Desigur, (asistentul virtual – n.r.) are un anumit grad de atractivitate, astfel incat oamenii vor veni si se vor uita la acest mesaj. Mesajul este transmis continuu in limba romana si in limba engleza si este, practic, prima etapa de implementare a acestui asistent virtual, urmand ca, in functie de rezultatele constatate dupa o perioada de utilizare, sa vedem ce altceva mai putem transmite. Mai pot fi transmise si informatii cu privire la check-in si informatii cu privire la alte activitati din aeroport, acele informatii pe care noi le consideram utile sa fie transmise publicului. Vom ajunge in etapa a doua, in care aceste informatii vor putea fi accesate de catre pasageri prin atingerea unui buton, a unui senzor. Nu stim inca daca vom reusi sa raspundem unei intrebari care contine cuvantul ‘check-in’ sau ‘security”, a adaugat Iordache.

Doua dintre aparate sunt amplasate in terminalul vechi Plecari, unde traficul este ceva mai mare, cel de-al treilea in noul terminal Plecari. Toate cele trei aparate, plus serviciile aferente, inclusiv mentenanta, au costat 24.000 de euro, TVA inclus, si au fost executate de firma ieseana Fragard.

Va urma si o a doua etapa a implementarii acestui proiect al asistentilor virtuali, nefiind exclusa posibilitatea de marirea a numarului de aparate.

Totodata, CNAB si-a lansat, vineri, noul portal web, dar si noile pagini social media, respectiv Facebook, Twitter, Instagram si LinkedIn.