Acasă Stirile zilei Stiinta Adevarul din spatele ochilor albastri!

Adevarul din spatele ochilor albastri!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Partea colorata a ochilor se numeste iris si este facuta din doua straturi – epiteliu, stratul posterior, si stroma, stratul frontal. Epiteliu contine pigmenti de culoare inchisa, acele linii negre pe care unii oameni le au, in timp ce stroma este formata din fibre de colagen incolore. Cateodata stroma contine pigment inchis la culoare, numit melanina, iar alteori contine depozite excesive de colagen.

Acesti doi factori joaca un rol crucial in determinarea culorii ochilor.

In cazul ochilor caprui, de exemplu, stroma acestora contine o concentratie mare de melanina, care absoarbe majoritatea luminii ce intra in ochi, motiv pentru care acestia sunt inchisi la culoare.

In cazul ochilor verzi, nu exista depozite de colagen, insa si melanina este prezenta in concentratie mica. De aceea, o mica parte din lumina care intra in ei este absorbita de catre melanina, in timp ce majoritatea este dispersata in atmosfera, datorita fenomenului numit Efectul Tyndall, care produce o nuanta albastruia, iar, ca rezultat, ochii par verzi.

Ochii albastri sunt, probabil, cei mai fascinanti dintre toti, in conditiile in care nu exista nicio urma de melanina si niciun depozit de colagen.

Astfel, intreaga lumina care intra in ochi este dispersata inapoi in atmosfera si permite Efectului Tyndall sa actioneze, creand culoarea albastra. Interesant, asta inseamna ca ochii albastri nu au, de fapt, nicio culoare, ci depind de cantitatea de lumina disponibila, arata jurnalul.