Acasă Utile Adevarul despre creierul barbatilor si al femeilor! Cum reactioneaza fiecare atunci cand...

Adevarul despre creierul barbatilor si al femeilor! Cum reactioneaza fiecare atunci cand este vorba de a-i ajuta pe altii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Unul dintre studiile recente a scos in evidenta noi aspecte legate de activitatea creierului la femei si la barbati, informeaza CNN. Astfel, cercetatorii au constatat reactii diferite in creierul barbatilor si al femeilor atunci cand este vorba de a-i ajuta pe altii. Se stie ca exista atat bucuria de a darui, cat si bucuria de a primi. insa in ce masura influenteaza genul preferinta pentru una dintre aceste placeri?

La femei, o parte din creier a aratat un raspuns mai puternic atunci cand au impartit bani, in timp ce la barbati, aceeasi structura a aratat activitate mai intensa atunci cand si-au pastrat banii pentru ei insisi, conform acestui studiu publicat in Nature Nature Human Behavior.

Studii anterioare au aratat ca femeile tind sa fie mai altruiste decat barbatii. Dupa cum a afirmat Philippe Tobler, coautor al noului studiu, „femeile pun mai multa valoare pe comportamentul prosocial, in timp ce barbatii gasesc mai important un comportament egoist”. ”Cu toate acestea, nu se stia cum se manifesta aceasta diferenta la nivelul creierului”, a scris pe e-mail Tobler, profesor asociat de neuroeconomie si neurostiinte sociale la Universitatea din Zurich.

in orice caz, la ambele sexe, sistemul de dopamina codifica valoarea. Prin „codificare” se intelege ca activitatea din creier se schimba proportional cu valoarea pe care noi o dam experientelor sociale.

incercand sa inteleaga de ce barbatii si femeile nu sunt la fel de egoisti, Tobler si colegii lui s-au concentrat pe sistemul de dopamina. Dopamina, care joaca un rol fundamental in sistemul de recompense al creierului, este eliberata in momente de placere, dar ne ajuta totodata sa ne procesam valorile. Aceasta abilitate mentala se manifesta intr-o structura a creierului cunoscuta sub numele de striatum format din fibre care primesc si transmit semnale de la cortexul cerebral, thalamus si alte regiuni ale creierului, relateaza CNN intr-un articol publicat in octombrie.

Tobler si colegii sai au conceput o serie de experimente pentru a testa modul in care dopamina ar putea influenta comportamentul barbatilor si femeilor. Cincizeci si sase de participanti de sex masculin si de sex feminin au ales intre a imparti o recompensa financiara cu altii sau a pastra banii pentru ei insisi.

Administrandu-li-se doar un placebo inainte de a lua deciziile, femeile au actionat mai putin egoist decat barbatii, alegand sa imparta banii cu alte persoane. Cu toate acestea, atunci cand sistemele lor de dopamina au fost intrerupte dupa ce au primit un medicament numit amisulprida, femeile au devenit mai egoiste, in timp ce barbatii au devenit mai generosi. Amisulprida este un medicament antipsihotic utilizat pentru tratamentul schizofreniei.

„Pe baza prioritatilor opuse ale sexelor, interferenta cu sistemul dopaminei are efecte opuse”, a spus Tobler.

intr-un al doilea experiment, cercetatorii au folosit un RMN functional pentru a investiga modificarile creierului in timp ce opt femei si noua barbati participanti au facut alegeri. in comparatie cu barbatii, striatumul la femei a fost mai activ cand acestea au luat o decizie prosociala.

Potrivit lui Anne Z. Murphy, profesor asociat de Neurostiinta la Universitatea de Stat din Georgia care nu a fost implicata in studiu, si alte cercetari au aratat ca „femeile sunt mai prosociale”. ”insa daca manipulam semnalizarea dopaminei in creier, putem face ca femeile sa fie mai putin prosociale si barbatii mai putin egoisti”.

Totusi, a spus ea, studiul aduce „o mai mare constientizare a faptului ca exista diferente cerebrale la barbati si femei”. Acesta arata, inca o data, ca oamenii pot indica o baza biologica pentru unele dintre trasaturile care sunt caracteristice barbatilor”, a spus Murphy. Aceste trasaturi ar include egoismul, auto-promovarea, in general un profil ambitios.

Diferentele de gen din creier s-ar putea sa nu se datoreze unor diferente structurale — de exemplu, variatii ale dimensiunii sau formei regiunii in functie de sex, au precizat cercetatorii. Diferentele de gen din creier ar putea fi functionale. Acest lucru ar insemna ca o activare a aceluiasi neurotransmitator — dopamina — ar putea provoca un raspuns foarte diferit la femei si la barbati.

Studiul are implicatii asupra cercetarii in domeniul medicamentelor, a remarcat Tobler. „Din punct de vedere istoric, medicamentele au fost adesea testate in principal pe barbati si, uneori, s-au dovedit a fi mai eficace la barbati decat la femei”, a scris el.

Atasat articolului despre aceasta noua cercetare, CNN aminteste unele dintre cele mai importante descoperiri despre creier facute de stiinta in ultimul deceniu. De exemplu, creierul gandeste mai clar atunci cand nu ne suprasolicitam. Cand luam o pauza de la munca, se intampla sa avem mai multe asa-numite momente ”Aha!” (clipa in care ne vine o idee), pentru ca nu ne folosim creierul doar pentru a ne concentra pe indeplinirea de sarcini interminabile si nici nu insistam pe evenimente din trecut. insa cheia reincarcarii mentale este sa folosim vacanta pentru relaxare si detasarea completa de sarcinile de serviciu.

De asemenea, somnul ajuta creierul sa-si consolideze amintirile si sa elimine ”deseurile”. Lipsa somnului ne poate afecta timpul de reactie, memoria si cat de bine procesam informatiile. Pierderea cronica de somn ne poate expune riscului de a dezvolta diabet, boli de inima, accident vascular cerebral si accelereaza procesul de imbatranire.

Oamenii de stiinta au mai descoperit ca multitaskingul nu este bun pentru creier si ca, de fapt, este imposibil sa faci mai multe lucruri diferite simultan. Acesta diminueaza performantele mentale si face sa ne fie si mai greu sa facem ceva. Trebuie sa ne concentram pe o singura sarcina la un moment dat si sa luam pauze. Daca trebuie sa indeplinim mai mult decat o sarcina in acelasi timp, este bine sa le asociem astfel incat sa nu necesite acelasi nivel de gandire, spun specialistii.

Recent, s-a descoperit, de asemenea, ca vitamina D poate ajuta la sustinerea sanatatii creierului, in special la varstnici. Persoanele cu niveluri scazute de vitamina D se confrunta cu un declin cognitiv mai mare decat cei cu niveluri normale. Vitamina asigura, de asemenea, o functionare sanatoasa a vaselor sanguine sanatoase si cresterea si supravietuirea neuronilor.

Ceaiul exista in jur de 5.000 de ani, dar noi cercetari sugereaza ca a consuma ceai verde poate imbunatati atentia si stimula creierul pentru indeplinirea de sarcini mentale dificile. Cofeina din bautura poate, de asemenea, ajuta la recuperarea si prelucrarea amintirilor.

Antrenarea mintii cu alte activitati decat jocurile traditionale de stimulare a creierului reprezinta o modalitate foarte buna de a construi si mentine puterea creierului. A antrena o noua abilitate provocatoare poate da creierului un impuls stimuland invatarea prin noutate.

in fine, romanele de fictiune ar putea imbunatati functiile creierului in mai multe moduri. Un studiu a constatat ca, atunci cand citim astfel de carti, conectivitatea si functia creierului sunt imbunatatite. Modificarile neuronale care apar in creier atunci cand citim il pun pe cititor in pielea altei persoane si, drept rezultat, se imbunatateste intelegerea povestirii.

Sursa: Agerpres