Acasă Sanatate Adevarul a iesit la iveala! De ce nu pot renunta unele persoane...

Adevarul a iesit la iveala! De ce nu pot renunta unele persoane la tigari

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In Romania sunt aproximativ cinci milioane de fumatori, iar 70 de romani mor zilnic din cauza fumatului. Cel putin macar o data in jurul nostru am auzit oameni care incearca sa se lase de fumat si nu reusesc. Un studiu recent ne explica de ce nu pot europenii sa renunte la acest viciu.

O treime din fumatorii din rasa europeana au o mutatie la nivel genetic care ii impiedica sa se lasa de acest viciu.

Rasa europeana (denumita si rasa europoida, rasa euroasiatica sau alba caucaziana) este, conform teoriilor rasiale, una dintre cele 5 rase umane (celelalte 4 rase fiind rasa ecuatoriala, rasa asioamericana, rasa oceanica, rasa amerindiana). Arealul ei geografic este foarte extins, fiind raspandita pe toate continentele, scrie doctorulzilei.

Gena numita ANKK1, responsabila de reglarea dopaminei – hormonul fericirii, mai are un rol extrem de important in decizia, dar si in procesul de renuntare la fumat. Ming Li, impreuna cu colegii de la Scoala de Medicina a Universitatii Zhejiang din Hangzhou, China, si-au pus intrebarea daca aceasta gena si variatiile ei ar putea afecta capacitatea oamenilor de a renunta la tigari. Echipa a analizat 23 de studii care au cercetat relatia dintre gena ANKK1 si fumat. La aceste studii au participat circa 11.000 de oameni.

Aproximativ doua treimi din fumatorii rasei europene au variatia A2 / A2 a genei ANKK1. Acesti oameni pot sa renunte la fumat mai usor cu aproximativ 22 % decat cei care au o alta versiune alternativa a genei, fie A1 / A1 fie A1 / A2. Variatiile genetice A1 / A1 si A1 / A2 au fost anterior legate de obezitate si dependenta de droguri, ceea ce sugereaza ca ele pot predispune oamenii sa adopte un comportament de dependenta.

“Oamenii care au aceste versiuni de ANKK1 ar putea avea nevoie de strategii mai agresive in lupta lor contra dependentei de tigari. Nu este clar daca gena are acelasi efect si pentru persoanele de alte rase decat cea europeana”,afirma Ming Li.

“Rezultatele acestor studii ar putea fi utile pentru a ajuta oamenii sa renunte la fumat. Beneficiul real va veni atunci cand efectele acestor gene vor fi mai bine intelese, iar tratamentele speciale vor putea fi alese in functie de genele lor. Despre imaginea de ansamblu putem vorbi doar dintr-o perspectiva genetica a cuiva cu o anumita optiune de tratament”, afirma Andrew Lawrence de la Institutul Florey de Neurostiinte si Sanatate Mintala din Victoria, Australia.

Citeste si:

Ingrijorator! Cati romani mor in fiecare zi din cauza fumatului! Raspunsul Prof. dr. Mihaltan te va pune pe ganduri

Incerci sa te lasi de fumat? Cele cinci plante care iti curata plamanii

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos