Acasă World Aceasta este cea mai importanta comoara descoperita din istoria omenirii!

Aceasta este cea mai importanta comoara descoperita din istoria omenirii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Entuziasm de proportii in Columbia dupa ce o echipa de cercetatori a descoperit in adancurile apelor caraibiene, in largul coastelor Columbiei, epava legendarului galion spaniol San Jose, care transporta o cantitate mare de aur si argint.

 

„Aceasta este cea mai importanta comoara descoperita din istoria omenirii”, s-a entuziasmat Juan Manuel Santos, presedintele Columbiei, care s-a deplasat la Cartagena, oras in largul caruia a fost gasita epava.

Galionul s-a scufundat in anul 1708 in urma unei confruntari cu fortele navale britanice in batalia de la Baru, in timpul Razboiului Succesiunii Spaniole (1701-1712). Era principala nava a unei flote care transporta aur si argint din coloniile spaniole din America pana in Spania, pentru regele Filip al V-lea.

Doar cativa din cei 600 de membri ai echipajului de pe nava au reusit sa se salveze in momentul naufragiului.

Vanatorii de comori de pretutindeni cautau aceasta epava de zeci de ani. Desi au fost descoperite multe alte epave, miticul San Jose continua sa ramana ascuns, locatia sa ramanand un mister.

O echipa de cercetatori columbieni si internationali, intre care membri ai echipei care a gasit epava Titanicului in 1985, au studiat vanturile si curentii din Caraibe in 1708. Ei au studiat, de asemenea, arhivele coloniale spaniole si columbiene, in cautare de indicii.

Expertii au confirmat in cele din urma ca San Jose a fost gasit la 27 noiembrie, intr-un loc in care nicio sapatura nu retinuse atentia, a declarat presedintele Santos. Alte cinci alte epave au fost descoperite pe fundul oceanului in timpul acestor explorari.

Epava lui San Jose a fost gasita in apropiere de insulele Corales del Rosario, in largul Cartagenei. Nava a fost identificata datorita tunurilor sale de bronz unice, pe care erau gravati delfini.

In largul coastelor caraibiene ale Columbiei ar exista pana la o mie de epave dar numai sase dintre ele transportau comori mari, a declarat pentru AFP antropologul Fabian Sanabria, adaugand ca cea mai mare si cea mai ravnita era cea de pe San Jose.

„Cantitatea si tipul de material nu lasa nici o indoiala cu privire la identitatea epavei”, a declarat Ernesto Montenegro, directorul Institutului columbian de Antropologie si Istorie.

Aceasta descoperire este „un eveniment fara precedent” pentru Columbia, a punctat primarul orasului Cartagena, Dionisio Velez.

sursa: AGERPRES