Acasă Sanatate Ingrijorator! Cati romani mor in fiecare zi din cauza fumatului! Raspunsul Prof....

Ingrijorator! Cati romani mor in fiecare zi din cauza fumatului! Raspunsul Prof. dr. Mihaltan te va pune pe ganduri

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihaltan, a declarat miercuri ca 70 de romani mor in fiecare zi din cauza fumatului, subliniind ca legea impotriva fumatului in spatiile publice nu mai suporta amanare si ar trebui sa fie o prioritate absoluta pentru Parlament.

„Incetinirea declinului acestei boli (bronhopneumopatiei obstructive cronice — BPOC — n.r.) este intreruperea fumatului. Aceasta intrerupere a fumatului presupune o lege care sa fie extrem de corecta in Romania si care, din pacate, de la momentul in care a fost votata si aprobata de Comisia de sanatate din Camera Deputatilor este in continuare amanata la votul in plen, lucru care din punct de vedere al cifrelor inseamna ca in fiecare zi 70 de romani mor din cauza fumatului, iar 42.000 de oameni pe an sufera complicatii”, a afirmat prof. dr. Florin Mihaltan, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.

El a adaugat ca se pierd bani de la bugetul de sanatate, pentru ca BPOC inseamna la pacientii peste 50 de ani depistati tardiv un grad de invaliditate, pensionare precoce, oxigenoterapie sau ventilatie noninvaziva, interventii costisitoare, asistenta la domiciliu.

„Intr-o Romanie in care avem 73% fumatori pasivi din populatie este firesc ca acestia sa primeze. Noi vorbim despre fumat si bronsita cronica si emfizem la oameni care sunt obligati sa lucreze in spatii in care se fumeaza. Ma gandesc la chelneri, la cei din baruri. Este o prima modalitate de a-i proteja in afara de toti ceilalti care sunt expusi la domiciliu sau la locul de munca, sunt bombardati cu fum si din punctul acesta de vedere au o expunere si consecinte la distanta”, a punctat prof. dr. Mihaltan.

Presedintele Societatii de Pneumologie a explicat ca BPOC este boala cu prevalenta cea mai mare din punct de vedere respirator. „Este o frecventa in populatia romaneasca de pana la 14%, la populatia peste 45 de ani, deci inseamna ca unul din sapte romani are aceasta boala, fie ca este vorba de bronsita cronica sau de enfizem. Este o boala puternic ancorata la factori de risc in care prevaleaza tabagismul, fumatul — 80% din cei care au aceasta boala au ca factori de risc si factori cauzatori fumatul”, a spus Mihaltan.

Un proiect de lege care prevede interzicerea fumatului in toate spatiile publice inchise a fost aprobat saptamana trecuta de Comisia de sanatate din Camera Deputatilor.

Potrivit proiectului, este interzis fumatul in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, spatiile pentru copii, cu exceptia celulelor pentru detinutii din penitenciarele de maxima siguranta. De asemenea, se interzice complet fumatul in institutiile si unitatile medicale si in cele de invatamant de stat si private. Totodata, se interzice comercializarea produselor de tutun in apropierea scolilor.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos