Oprirea si stationarea pe trotuar este interzisa ca regula generala, dar poate fi permisa daca exista un panou care specifica acest lucru. In acest caz, este nevoie sa fie lasat un spatiu liber de 1 metru.

Politia Rutiera sustine ca este nevoie doar de spatiu de un metru lasat liber. Si asta pentru ca Codul Rutier si regulamentul sau de functionare se bat cap in cap. Primul spune ca parcarea pe trotuar este permisa acolo unde exista indicator, iar soferii trebuie sa asigure un spatiu minim de un metru pentru pietoni. Regulamentul nu aminteste nimic de indicator si vorbeste doar de distanta de un metru.

O hotarare a Tribunalului din Cluj a scos insa la iveala o anomalie din normele de aplicare a Codului Rutier care au omis sa preia prevederile unui articol referitor la conditiile in care se poate parca pe trotuar, scrie gds. ro. Codul Rutier spune urmatoarele, la articolul articolul 72, litera 7: „Este interzisa ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar cand aceasta este permisa, conform indicatoarelor sau marcajelor, latimea minima a trotuarului lasat la dispozitia pietonilor trebuie sa fie de cel putin un metru“. Cu alte cuvinte, Codul Rutier spune ca un sofer poate parca pe trotuar doar daca acolo exista, mai intai, un indicator rutier cu parcarea permisa si daca lasa minimum un metru distanta intre masina si marginea opusa a trotuarului.

Pentru ca acest Cod Rutier sa poata fi pus in aplicare a fost nevoie de aprobarea HG nr. 1391/2006, adica „Regulamentul de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Regulamentul aprobat de guvern a omis sa preia prevederea integrala din Codul Rutier, astfel incat formularea legata de parcarea pe trotuar a ajuns in urmatoarea forma: articolul 142, litera n – „Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor pe trotuar, daca nu se asigura spatiu de cel putin un metru pentru circulatia pietonilor“. Dupa cum se observa, normele de aplicare nu mai amintesc despre obligativitatea marcarii cu indicatoare a trotuarelor unde se poate parca statuand ca orice sofer poate parca pe trotuar cu conditia sa lase distanta minima obligatorie de un metru pana la marginea opusa a trotuarului pentru pietoni, mai scrie gds.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.