Medicul nutritionist Mihaela Bilic analizeaza intr-un interviu pentru Adevarul preparatele romanilor pentru Sarbatorile de iarna.
Ce spune despre sarmale si cozonac
Eu sunt genul de persoana care gaseste aspecte pozitive in orice. Daca vrei neaparat sa desfiintezi un lucru, poti sa faci asta. Sarmalele sunt in primul rand fierte. Deci ce poate fi gresit? Ele contin carne cu orez si varza. Carnea asociata cu glucide din fainoase si legume alcatuiesc o farfurie echilibrata. Sarmalele preparate asa din mosi-stramosi inseamna o alaturare corecta din punct de vedere nutritional. In schimb, daca in loc sa iei pulpa slaba de porc, faci sarmale din jumatate slanina, jumatate carne, este pentru ca asa vrei tu sa le prepari grase, nu pentru ca sarmalele prin definitie nu ar fi sanatoase. La randul ei, piftia este un amalgam de oase, zgarciuri, putina carne, toate fierte. Este un aliment dietetic, cu conditia sa inlaturam grasimea dupa ce s-a intarit.
Singura despre care nu am cum sa spun lucruri bune este salata boeuf. Este un deliciu, dar care are multe calorii din cauza uleiului. De aceea, maioneza ar trebui pusa doar cat sa unga putin ingredientele, nu sa le inece. Salata de boeuf se transforma intr-o bomba calorica din cauza maionezei. Nu e gresit sa punem o felie de paine langa maioneza pentru ca, marind partea de carbohidrati, mai diluezi putin grasimea. Cozonacul e o varianta de desert mai putin dulce decat orice prajitura. Este un fainos cu aproximativ 15% grasime si putin zahar, care nu poate fi pus la categoria tort. O felie de cozonac este ca si cum am manca doua felii de paine cu unt si gem. O felie de cozonac si un pahar cu lapte poate fi micul dejun perfect de Craciun.
Adevarul despre carnea de porc
Am auzit medici care spun ca la diversificare trebuie sa-i dai copilului carne de curcan si de vita. Dar porcul de ce nu? Ce are carnea de porc? Va spun eu, nu exista niciun argument contra carnii de porc. Ba dimpotriva: grasimea de porc este mai putin saturata si mai sanatoasa decat cea de vita. Porcul nu este un animal rumegator, ci monogastric, fiind 94% compatibil cu omul. Cum digera un copil carnea de porc nu o va digera pe cea de vita. Important este sa alegi o bucata slaba de porc. De exemplu, muschiul de porc este mai slab decat orice bucata de carne de vita, iar muschiuletul este mai slab si decat pulpa de pui. Daca porcul este hranit corect si este crescut in aer liber, carnea lui are si omega 3. Aceste informatii cred ca vor fi pe placul multor romani, acum in perioada sarbatorilor, cand carnea de porc este aproape pe fiecare masa.
Carnea de porc merita a fi reabilitata. Se poate vedea cu ochiul liber ca grasimea de porc este bogata in acizi grasi mononesaturati similari cu uleiul de masline. Ganditi-va cum arata slaninuta, in ce fel este de frageda. In momentul in care o lasi la temperatura ambianta devine moale, exact ca uleiul de masline, cand sta pe masa e lichid, cand il pui la frigider precipita. Ca si gust, slaninuta este placuta, poate fi mancata, pe cand seul de oaie, de exemplu, ori grasimea de vita este atat de gretoasa si de tare incat arata clar cat este de saturata. Nimeni nu poate manca o bucata de grasime de vita asa cum mancam o fasie de slaninuta. Ani intregi nu am pus la indoiala calitatea carnii de porc. Ne-am trezit acum sa spunem, vai de mine, porc nu, dar de fapt nu stim de ce. Este un fel de prejudecata. In cartile de nutritie, porcul e laudat. Nu stiu de unde au invatat acei oameni si ce anume, dar cine face astfel de afirmatii trebuie intrebat: „Dar de ce?“. Si sa vina cu un argument clar, nu ca asa au auzit.