Acasă Sanatate Arata DELICIOS dar te pot UCIDE lent. Cei mai periculosi aditivi alimentari!VIDEO

Arata DELICIOS dar te pot UCIDE lent. Cei mai periculosi aditivi alimentari!VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Toate produsele sunt ambalate frumos, cu forme si arome imbietoare, mezelurile, inghetata, snacks-urile sau chiar sucurile asa zise naturale pot fi chiar nocive. Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate.

Aditivii alimentari (E-urile) sunt substante naturale sau chimice care nu sunt consumate ca alimente in sine si nu sunt folosite ca ingrediente constituente ale unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat. Rolul acestora este de a colora, emulsiona, conserva, de a preveni rancezirea, de a ameliora textura sau de a intensifica gustul.

1colo5. Colorantii

Acesti aditivi alimentari au rolul de a imbunatatii aspectul produselor, iar din cei 80 de coloranti clasati de la E100 la E180, numai 12 sunt naturali, scrie dr. Mihaela Bilic in cartea sa „Traiesc deci ma abtin”.

Colorantul natural este acea substanta care este prezenta si in produsele naturale animale, vegetale sau minerale: E140 (clorofila-verde), E162 (sfecla-rosu), E153 (carbune-negru), E101 (riboflavina-galben). Colorantii alimentari se extrag din pielita strugurilor si tescovina, sfecla rosie si varza rosie, afine, coacaze negre, visine, cirese, mure, zmeura (antociani), din ardei rosu (capsantina), din tomate (licopina). Acesti aditivi se mai pot obtine si prin macinarea corpului uscat al insectei femela Dactylopius coccus/ Coccuscacti (rosu cosenila).

Colorantii artificiali sunt, de exemplu, E102 (tartrazina), E104 (quinoleina) sau E161 (canthaxantina). Prezenta lor in alimente trebuie sa fie atent controlata.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos