Acasă Stirile zilei Social A inceput Postul Pastelui! VIDEO

A inceput Postul Pastelui! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Azi a inceput postul Pastelui. De azi, credinciosii intra intr-o perioada mai lunga de cumpatare si restrictii. De azi, pana pe data de 5 mai, cand vom sarbatori Pastele, vom fi intr-o perioada de reculegere si retinere. Daca analizam putin semnificatia denumirii pentru publicul larg, trebuie sa spunem ca termenul post este sinonim cu ideea de uscat, fara grasime. Biserica ortodoxa pune accentual insa pe curatirea spirituala, pe cumpatare in toate, inclusiv din punct de vedere alimentar.

Asadar, acest „sec” vizeaza accederea spre o stare spirituala aparte, prin pocainta si rugaciuni, frecventarea bisericii, atitudine de smerenie si, fireste, respectarea cu strictete a canoanelor impuse in privinta mancarii. Semnificatia Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai vizeaza in chip plastic momentul pierderii Taramului Fericirii, a Edenului. Dar pe care l-am putea recastiga, tot simbolic, printr-o atitudine cucernica, prin umilinta, supunere si post, care, dincolo de restrictiile culinare inseamna un serios exercitiu de vointa, de stimulare a autocontrolului.

Fructe, legume si cereale, in meniul credinciosilor

Postul ortodox care precede o sarbatoare mare este asociat in primul rand cu o alimentatie stricta, din care sunt excluse o multime de mancaruri: carnea, branza, laptele, ouale si tot ce este preparat cu ele. Iata ce putem consuma: fructe si legume, migdale, nuci, alune, fistic, miere, fasole, orez, soia, cereale, cartofi.

Sa ne abtinem de la distractiile lumesti

Postul nu este o dieta si nu trebuie perceput ca un sir de restrictii, ci o perioada de infranare a poftelor, pentru pregatirea unui mare eveniment – Pastele. Postul nu inseamna doar infranarea poftelor alimentare, ci si abtinerea de la distractiile lumesti. Asadar, in post nu se fumeaza, nu se bea alcool, nu se oficiaza cununii religioase, nu se fac nunti. Cand vine vorba de relatiile intime dintre sot si sotie, Biserica recomanda abstinenta in post. Desi este recomandat ca orice crestin sa se abtina de la poftele trupului in perioada postului, exista cazuri in care Biserica permite abaterile, fara a le percepe ca o dovada de necredinta. Printre categoriile scutite de postul alimentar se numara copiii, bolnavii, batranii sau neputinciosii.

Sursa: ziuaconstanta.ro