Acasă Stirile zilei Dupa 7 ani si 200 de milioane de euro cheltuiti, guvernantii pregatesc...

Dupa 7 ani si 200 de milioane de euro cheltuiti, guvernantii pregatesc desfiintarea cardului de sanatate!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cardul de sanatate ar putea deveni istorie. Conform unui proiect de lege, acesta ar putea fi desfiintat, iar informatiile de pe el introduse intr-un nou tip de carte de identitate, electronica.

Este vorba despre un document aflat in dezbatere publica pe site-ul MAI ce ar trebui sa contribuie la dezvoltarea conceptului de carte electronica. Cardurile, in forma lor actuala, ar putea deveni inutile in contextul in care cetatenii ar opta pentru un nou tip de carti de identitate.

Reglementarile propuse vizeaza asigurarea premiselor necesare punerii in circulatie a unui nou document de identificare – electronic – care sa asigure cetatenilor garantii suplimentare de securitate, iar institutiilor de drept public sau privat, certitudinea ca persoana care prezinta actul de identitate este titularul datelor de identificare inscrise pe respectivul document, scrie realitatea.net.

Cartea electronica de identitate va permite titularului autentificarea in sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, in sisteme informatice terte ale administratiei publice, precum si in alte sisteme informatice, stabilite prin hotarare a Guvernului, si utilizarea semnaturii electronice extinse bazate pe certificat calificat, in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.

”Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educatie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interactiunii cu autoritatile publice, prin cresterea calitatii si accesibilitatii serviciilor publice.

Textul propus prevede posibilitatea obtinerii unei carti de identitate simple de catre persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza in mod expres obtinerea unei carti electronice de identitate.

Optional, cartea de identitate simpla sau cartea electronica de identitate se poate elibera inainte de implinirea varstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre parinti.

De la data realizarii conditiilor tehnice pentru eliberarea cartii electronice de identitate, cartea de identitate simpla si cartea electronica de identitate se elibereaza:
a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 și 14 ani;
b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;
c) cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani”, se arata pe site-ul MAI.

Cartea electronica de identitate contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale, date in format electronic, precum si elemente de particularizare si de siguranta.
in format electronic se inscriu:
a) datele din formatul tiparit (numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii titularului, semnatura olografa a titularului, imaginea faciala, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu), cu exceptia semnaturii olografe a titularului;
b) prenumele parintilor titularului;
c) un certificat si, dupa caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001;
d) datele biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si, dupa caz, imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

Prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind continutul de date al cartii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informatiilor referitoare la calitatea de asigurat in sistemul public al asigurarilor sociale de sanatate.
Astfel, ”functionalitatea” de card de sanatate va fi asigurata de certificatul digital emis de MAI, inscris in cip. Cardul national de sanatate isi inceteaza valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronica de identitate.