Acasă Stirile zilei Gazul radioactiv din locuintele romanilor! Provoaca leucemie!

Gazul radioactiv din locuintele romanilor! Provoaca leucemie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania este o zona cu risc crescut in expunerea la radon, gaz care provoaca, de multe ori, cancer la plamani sau leucemie. O prima harta, facuta de cercetatorii din Cluj, arata ca media concentratiei acestui gaz radioactiv in locuinte este de doua ori mai mare decat cea europeana. in plus, s-au descoperit concentratii ale acestui gaz in 180 de scoli, gradinite si primarii, dar si in pesterile cele mai vizitate.

Cercetatorii clujeni au analizat locuintele si institutiile publice din 20 de judete. Cele mai mari concentratii de radon gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, se gasesc in Bihor, Mures si Timis, asa ca vor sa distribuie populatiei detectoare de dimensiuni mici.

Oamenii nu trebuie sa faca altceva decat sa tina detectorul pe mobila intr-una dintre incaperile in care isi petrec cel mai mult timp. Dupa sase luni, trebuie sa il returneze cercetatorilor care le vor spune oamenilor la ce risc se expun zilnic si ce solutii pot aplica.

Oamenii sunt insa reticenti, mai ales ca multi nu au auzit pana acum de radon. Radonul este responsabil de declansarea cancerului la plamani si nu numai. „Dezvolta boli hematologice, leucemiile, boli de piele, boli ale maduvei,” spune Doina Todea, medic specialist pneumolog.

Acumularea de radon se produce si din cauza modului in care sunt izolate cladirile. Materialele folosite nu permit ventilatia constanta a interiorului. Pentru a remedia situatia, cercetatorii lucreaza la dezvoltarea unor solutii pentru remedierea expunerii la radon in locuinte. Ar fi primele de acest gen in Romania.

„Costurile variaza. in Europa sunt undeva intre 5.000-6.000 de euro. Ce am facut noi prin proiectul IRAD vorbim de aproximativ 2.000 de euro. insa ce vrem sa facem acum, prin noul proiect SMART-RAD-EN, costul va ajunge la 1.000 de euro,” explica Alexandra Cucos, manager proiect UBB.

Romania trebuie sa implementeze pana anul viitor legislatia europeana de radon ce prevede limitarea concentratiei de radon in locuinte, scrie digi24.