Acasă World Povestea uimitoare a serifului roman din Ohio care a fentat de doua...

Povestea uimitoare a serifului roman din Ohio care a fentat de doua ori moartea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

La 14 ani, imediat dupa Revolutie, Marius Stoika pleca din tara, alaturi de familia sa, in SUA. Dupa 25 de ani a ajuns din nou la Cluj, imbracat in uniforma de ajutor de serif pe care o poarta cu toata mandria si respectul pe care, in State, o impune. In tara sa natala s-a intalnit cu colegii de breasla din mai multe orase si le-a vorbit tinerilor elevi despre cariera sa.

Marius Stoika s-a nascut la Cluj, dar s-a mutat la Brasov la sase luni dupa nastere. Tatal sau a fost director la Fabrica de ciment de la Aghires, dar a prins un post la Trustul de Construtii din orasul “de sub Tampa”. A stat in Brasov pana la 14, iar dupa Revolutie a plecat in SUA alaturi de familia sa. Acolo a terminat liceu si facultatea, la Criminalistica, dupa care a urmat Academia de Politie.

“Integrarea a fost destul de grea, eram copil, eram la pubertate. Vreo 4-5 ani mi-a fost greu, mi-era dor de prieteni. Eu plecasem dupa Revolutie, asa ca a fost un soc foarte mare. Dupa aceea a fost bine. Cand eram la liceu veneau politistii la liceu si vorbeau cu noi, ei mi-au insuflat dorinta de a face asta”, isi aminteste acesta.

Stoika povesteste ca la Academia de Politie din SUA se lucreaza intensiv – sase luni de zile, inclusiv sambata si duminica.

“Dupa aceea se depune juramantul si primesti un post, ai un mentor pana la 15 saptamani, pana cand inveti meseria pe strada. Am lucrat zece ani ca politist”, spune Marius Stoika.

In urma cu zece ani a trecut printr-un accident care i-a fost aproape fatal si ar fi putut sa-i puna capat carierei. Atunci se afla in afara masinii de serviciu, directiona traficul, iar un sofer aflat sub influenta alcoolului l-a izbit in plin.

“Avea 120 km/h cand m-a lovit, era sa-mi pierd picioarele in urma operatiei. A fost o batalie fizica si psihica pentru mine ca sa revin in uniforma si sa imi fac meserie”, povesteste seriful.

In timpul patrulelor, Marius Stoika a trecut prin multe experiente intense, dar spune ca Dumnezeu a dat sa fie inca in viata. L-au ajutat si antrenamentul si experienta, care insa intr-unul dintre cazuri era destul de mica.

“Aveam 22-23 de ani, eram dupa doi ani de Politie. Am oprit un sofer care mergea cu viteza, i-am cerut permisul si buletinul. Acest act nu-i apartine lui, apartine statului. I-am ordonat sa coboare geamul, a refuzat si i-am explicat ca voi sparge geamul si il voi scoate afara din masina. A refuzat si am facut ce i-am spus. Am incercat sa-l incatusez dar a inceput sa ma loveasca, ne bateam pe jos, pe strada. La un moment dat a inceput sa traga de teaca, sa-mi ia pistolul, sa ma omoare cu pistolul meu. Aveam un cutit in dotare si l-am scos si i l-am infipt in mana. El tot mai tragea de teaca si asa ca i-am bagat cutitul in gat. Atunci a sarit de pe mine si a dus mana la spate. Experienta mi-a spus ca vrea sa scoata un pistol sau o arma, asa ca am scos si eu pistolul, i-am ordonat de doua-trei ori sa nu faca asta, iar cand a scos arma l-am impuscat de doua ori in piept. A cazut la pamant, am indepartat arma sa si am inceput manevrele de CPR, resuscitarea, pana la sosirea ambulantei si a colegilor. L-am salvat”, povesteste Stoika experienta intensa.

Apoi, dupa ce colegii sai au facut cercetari, s-a descoperit ca barbatul avea mandat de arestare si omorase alti doi politisti intr-un alt stat.

“Am gasit droguri si arme in masina. Dar eu i-am salvat viata pentru ca acesta sa ajunga la tribunal, in fata unui judecator si sa raspunda pentru faptele sale. A fost judecat si condamnat la moarte si urmeaza sa fie executat pe scaunul electric”, spune Stoika.

Chiar daca are de-aface cu toate tipurile de infractiuni, Marius Stoika recunoaste ca, pentru el, fiind tata, cele mai dificile cazuri sunt cele care implica violente impotriva copiiilor.

Cazurile cu copiii sunt cele mai dificile, mai ales daca ai si tu copii. Violuri sau chiar omoruri de copii, cazurile de violenta domestica. Nimeni nu vrea sa ajute copii, ma doare sufletul”, spune seriful.

“A doua oara te duci la inmormantarea colegului”

Marius Stoika descrie si atmosfera din Politie si societatea americana dupa toate scandalurile in care au fost implicati oameni ai legii, care au impuscat suspecti, iar in urma acestor cazuri s-au iscate proteste de strada.

“A fi justificat sau nu este ceva ce nu e in ochii tuturor. Nu esti in bocancii politistului cand se intampla asta. Noi cand depunem juramantul juram sa ne salvam viata noastra si viata celor de langa noi. Cei care ies in strada sunt familiile lor, care cred ca toata lumea e perfecta, nu stiu ca printre rudele lor sunt drogati sau hoti. La noi legile sunt puternice si ne tin spatele. Noi ne facem serviciul. Avem camere de luat vederi pe masina si pe noi, totul e justificat. Eu cand ii spun unui om de doua-trei sa faca ceva ca altfel se intampla asta, iar el nu face ce-i spun, ce se intampla? Unde e respectul? Orice se intampla, ceva minor se transforma in ceva grav in cateva secunde. Mentalitatea ca la noi nu se intampla e foarte proasta, exista si printre politisti. O data se intampla si a doua oara te duci la inmormantarea colegului”, explica seriful.

Asta il face pe Marius Stoika sa spuna ca celebrele reality show-uri cu politisti “sunt adevarate, 100% e adevarat totul”.

In zona sa de jurisdictie traiesc si multi romani. seriful spune ca multi, cei mai multi dintre ei, se ocupa cu ilegalitati, dar ca incearca sa ramana sub radarul sau, de frica sa nu fie deportati.

    “Am avut de-aface cu infractori romani. Majoritatea sunt veniti ilegal, au luat viza si apoi raman aici. Fura masini, le vand pe piese si intra in situatii neplacute. Aud ce se intampla, dar nu ma bag doar daca trebuie sa imi fac serviciul. Majoritatea stau departe de mine pentru ca ei cred ca vreau sa-i trimit inapoi in Romania, sa-i deportez. Cam 80% din romanii din comunitatea din centrul si Sudul statului Ohio fac prostii”, e concluzia serifului.

Marius Stoika se intoarce o data la doi ani in tara, cel mai des la Brasov. La Cluj are familie, dar spune ca orasul e departe de locurile unde merge mai des in Romania. Stoika spune ca totul se schimba repede in tara, dar mentalitatea era la fel.

“Eram la benzinarie, am alimentat si mi-am lasat masina la pompa. Am intrat sa platesc, era coada si a intrat un tip pe usa, injurand, intreband a cui e o masina albastra. N-am crezut ca e masina mea, n-am raspuns, apoi a intrat iar, la fel de violent si i-am spus ca e a mea si ce problema are cu ea? M-a luat de mana si m-a scos afara din benzinarie. Am iesit si l-am impins. M-a injurat si a mers la masina si a scos o toporisca. Daca aveam pistolul la mine, in SUA, il impuscam. Cat de normal esti sa scoti toporisca la cineva? Aveam un baston telescopic si m-am aparat, mi-am facut treaba si am plecat”, povesteste Stoika.

Marius Stoika participa si activ la cazuri, atunci cand e nevoie, si spune ca infractiunile sunt cam aceleasi si in SUA, dar diferenta e la nivel legislativ.

“Legile sunt foarte stricte la noi, nu poti deranja pe nimeni. Totul e bine si frumos pana cand deranjezi pe cineva. si daca faci asta, vin eu si se intampla unul din doua lucruri: ori rezolvam treaba si stai frumos in banca tau sau iti dau amenda si te inchid. Eu de obicei le dau o sansa. Le spun ca am venit pentru ca a facut scandal, au fost plangeri, si ii trimit acasa, la culcare. Daca a doua oara trebuie sa merg eu sau colegii ajunge in arest, la sectie, cateva ore”, explica Stoika.

La intrebarea “cat ar rezista un politist roman pe strazile din SUA”, Marius Stoika raspunde cu o sinceritate taioasa. Dar, pentru a nu-i supara pe colegii politisti din Romania, prefera ca parerea sa sa ramana “off the record”. Totusi, spune ca sistemul si legislatia sunt factorii care duc la situatia aceasta.

“Nu le are nimeni spatele aici, nu pot sa-si faca serviciul. si eu as fi la fel daca n-as fi protejat de legi, as intoarce capul, as sta in banca mea. Dar as avea procese de constiinta”, spune seriful, conform voceatransilvaniei.