Acasă Stirile zilei Cercetatorii au inventat dispozitivul prin care putem tasta doar cu ajutorul creierului

Cercetatorii au inventat dispozitivul prin care putem tasta doar cu ajutorul creierului

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii din cadrul Universitatii din Maastricht, Olanda, au inventat un dispozitiv care va revolutiona comunicarea: el permite persoanelor paralizate – incapabile sa-si miste orice parte a corpului – sa tasteze pe calculator cuvinte si fraze doar cu ajutorul mintii.

Omenirea este in fata unei inventii remarcabile, care nu doar ca va ajuta mult persoanele incapabile sa-si miste membrele, dar are potentialul de a influenta vietile tuturor. Conform cercetatorilor Betina Sorger, Joel Reithler, Brigitte Dahmen si Rainer Goebel din cadrul Facultatii de Psihologie si al Departamentul de Neurostiinta ale Universitatii din Maastricht, acesta este primul sistem care literalmente poate transforma gandurile in cuvinte in timp real, permitand astfel comunicarea duala intr-o singura sesiune de scanare a creierului.

Echipa de cercetatori s-a inspirat din lucrarile lui Adrian Owen (un om de stiinta care a realizat cercetari de pionierat asupra comunicarii cu persoane aflate intr-o stare vegetativa) si afirma ca noul sistem de comunicare necesita un efort minim pentru a fi reglat, devenind asadar operational in timp record.

Sistemul de scanare si transpunere a gandurilor foloseste imaginile furnizate prin intermediul rezonantei magnetice functionale (fMRI) pentru a analiza raspunsul hemodinamic al creierului (miscarile sangelui la nivel cerebral).

Aceste raspunsuri sunt cauzate de imaginile mentale care sunt asociate fiecarei litere a alfabetului, prin intermediul algoritmilor de analiza pe computer. Odata ce computerul este pus in functiune, pacientul poate tasta literele, una dupa alta, doar prin intermediul mintii. Fiecare litera din alfabet corespunde unuia dintre cele 27 semnale diferentiate ce pot fi inregistrate prin fMRI.

Conform lucrarilor publicate pe 28 iunie, anul curent, in paginile jurnalului Current Biology, acest sistem a fost deja testat cu succes in randul unor pacienti incapabili sa se miste. Evident, nu este la fel de rapid precum tastarea cu degetele, dar este un pas urias in dezvoltarea interfetei creier-masina. Noul dispozitiv are potentialul de a schimba modalitatea prin care vom interactiona cu tehnologia in viitorul apropiat.