Acasă Life Echinoctiul de toamna! Ce trebuie sa stii despre prima zi adevarata de...

Echinoctiul de toamna! Ce trebuie sa stii despre prima zi adevarata de toamna

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In 2015, pe 23 septembrie, la 11 h 21 m (Timp Legal Romanesc), in emisfera nordica are loc echinoctiul de toamna. Ziua scade treptat, iar noaptea va deveni tot mai lunga pana la producerea solstitiului de iarna, la 22 decembrie.

Practic, toamna intra pe deplin in drepturi. De prima zi adevarata de toamna sunt legate foarte multe traditii si credinte, multe dintre ele foarte vechi si inca respectate. Obiceiuri importante legate tot de echinoctiu sunt concentrate si in jurul Zilei Crucii (14/27 septembrie). La biserica se duc buchete de flori cu care se impodobesc crucea. Se spune ca florile si frunzele sunt bune de leac, vindeca durerile de cap si de dinti, iar cu crengutele de busuioc aprinse se afuma bolnavii de friguri, noteaza observator.tv

In traditiile tuturor popoarelor, echinoctiul de toamna este legat de incheierea muncilor agricole, de sarbatorirea recoltelor. Este un punct de cotitura pentru natura, cand se iau ultimele recolte si se sadesc seminte pentru toamna. Pasarile se retrag in tarile calduroase, iar celelalte animale isi fac provizii si se pregatesc pentru frig. Traditia spune ca florile se plang una catre alta pentru a se usca. Acum se face primul must, din struguri calcati in cosarca. Se bat nucii, se aduna merele si gutuile. Traditia spune ca ultimele fructe din pomi se lasa pentru Mama Natura.

Din punct de vedere astrologic, este etapa unui nou inceput. Echinoctiul este un moment al al schimbarii. Dupa aceasta data, accentul va cadea pe interiorizare, viata sociala se va transforma, usor, intr-o viata de interior, asa cum era si in vechime, amintind de traditiile satului, cand accentul se muta de la muncile campului pe sezatori.

In mitologia greaca, toamna incepea odata cu intoarcerea zeitei Persefona in lumea subpamanteana a lui Hades, sotul ei. Inceputul toamnei astronomice este considerat ca fiind favorabil unor ritualuri de protectie, dar si un moment de reflectie asupra izbanzilor ori greutatilor pe care le-au trait in perioada trecuta de la echinoctiul de primavara.