Acasă Cultura Calendar Ortodox Sfantul Ilie, aducator de ploi este pomenit pe 20 iulie in Calendarul...

Sfantul Ilie, aducator de ploi este pomenit pe 20 iulie in Calendarul Ortodox! Vezi ce este bine si ce nu este bine sa faci in aceasta zi conform traditiilor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfantul Ilie, aducator de ploi, este pomenit astazi in Calendarul Ortodox. El a trait in Regatul de Nord al lui Israel, in vremea domniei regelui Ahab si a fost fiul preotului Sovac din Tesvi. Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui minunate in cartile numite Regi. Este ales de Dumnezeu sa certe aspru pe regele Ahab si pe cei care-l urmau pe calea paganeasca a adorarii lui Baal.

Sfantul Ilie a fost hranit in chip minunat de corbi pe cand era retras la paraul Cherit si de un inger pe drumul spre Muntele Horeb; datorita rugaciunii sale, Dumnezeu opreste ploaia timp de trei ani si jumatate; inmulteste faina si uleiul vaduvei din Sarepta Sidonului si il invie pe fiul ei; a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusa de el lui Dumnezeu; a inlaturat cultul zeului Baal; l-a vazut pe Dumnezeu in isihie, (vantul linistit); a fost ridicat in carul de foc si s-a aratat la Schimbarea la Fata a Mantuitorului de pe muntele Tabor.

Sfantul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie in gura pesterii sale (hranit de corb), fie in carul de foc (in care a fost rapit la cer). Sfantul Ilie este socotit si protoparintele monahismului crestin.

In aceeasi zi se face si pomenirea:

– Sfantului Ilie, patriarhul Ierusalimului;
– Sfantului Flavian al II-lea, patriarhul Antiohiei;
– Sfantului Ilie Chavchavadze (cel Drept), din Georgia;
– Innoirea Bisericii Botezatorului Ioan, de la Manastirea Studion, din Constantinopol.

Traditii pentru spor si sanatate

In multe zone din tara , de Sfantul Ilie se mai pastreaza traditia recoltarii mierii de albine, cunoscuta sub numele de „retezatul stupilor”. Datina este implinita de barbati credinciosi, imbracati in haine de sarbatoare. La masa festiva sunt invitati prieteni si rude sa deguste mierea si sa cinsteasca un paharel de tuica indulcita cu miere noua. Se spune ca ritualul atrage prosperitate in casele apicultorilor si le apara stupii de hotii pasionati sa fure mierea de mana, scrie click.ro.

Sfantul Ilie este si ocrotitorul recoltelor; de aceea, in aceasta zi ogoarele se stropesc cu agheasma pentru ca ele sa aduca rod bogat in anul urmator. In dimineata praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usuca in locuri ferite de umezeala si se pastreaza in farmacia casei. Tot acum se culege si se sfinteste la biserica si busuiocul. Este bine sa facem provizii de busuioc, o planta cu efecte miraculoase pentru sanatate si pentru viata spirituala.

In multe zone din Moldova, in aceasta zi, gospodarii mananca grau nou fiert, indulcit cu miere, pentru a avea spor in munca lor. Chiar daca graul nu s-a treierat in localitatea respectiva, gospodinele nu renunta la traditie: ele se imbraca in haine de sarbatoare si merg in camp sa secere cativa snopi. Apoi, femeile scutura snopii, aduna boabele, le piseaza si fierb graul pe care-l indulcesc cu miere.

In mediul urban si rural, in ziua praznicului, gospodarii consuma fructe proaspete, cu exceptia merelor varatice. Traditia spune ca, oricine respecta acest obicei, va fi sanatos tot anul. In schimb, tot prin traditie, gospodarii nu trebuie sa manance in aceasta zi mere de vara nesfintite, pentru a fi aparati de trasnete. O alta datina spune ca persoana care nu tine seama de aceasta traditie, pe lumea cealalta va avea parte numai de mere.

In unele sate, exista si obiceiul ca femeile sa duca la biserica numai mere varatice pentru a fi binecuvantate. In acest caz, traditia transmisa din generatie in generatie spune ca, pentru aceste femei, dupa moarte, merele sfintite se vor transforma in mere de aur.

Traditia spune ca, pana in ziua praznicului, pentru a nu-l supara pe Prooroc, nu se mananca mere, fructele preferate ale Sfantului Ilie. Abia dupa ce se sfintesc la biserica, credinciosii impart mere copiilor, prietenilor, rudelor si saracilor. Respectand aceasta traditie, merele dulci se pastreaza mai bine si devin mai gustoase.

Sfantul Ilie este si ocrotitorul recoltelor; de aceea, in aceasta zi ogoarele se stropesc cu agheasma pentru ca ele sa aduca rod bogat in anul urmator. In dimineata praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usuca in locuri ferite de umezeala si se pastreaza in farmacia casei. Tot acum se culege si se sfinteste la biserica si busuiocul. Este bine sa facem provizii de busuioc , o planta cu efecte miraculoase pentru sanatate si pentru viata spirituala. Daca tuna si fulgera in aceasta zi, alunele si fructele din livezi vor avea viermi.

Ritual pentru soarta

In multe zone rurale, in mod discret, in ajunul sarbatorii, fetele nemaritate merg in lanurile de canepa. Imbracate in camasi albe, ele se scalda in roua asternuta pe canepa. Fata care viseaza un lan de canepa verde se va casatori cu un baiat tanar. In schimb, fata care viseaza un lan de canepa uscata se va casatori cu un barbat mai in varsta.

Ilie se bucura de o cinstire deosebita din partea Bisericii, ziua praznuirii sale fiind marcata in calendar cu rosu, insemnare ce nu apare in acest fel la niciun alt prooroc.

Sfantul Prooroc Ilie este una dintre cele mai interesante si complexe figuri de sfinti, putand fi considerat un sfant ecumenic, deoarece este cinstit nu numai in crestinism, ci si in iudaism si chiar in traditia islamica.

Sfantul Ilie a trait cu peste opt sute de ani inainte de intruparea Mantuitorului, pe vremea regelui Ahab, in regatul Israel din Samaria.

Potrivit traditiei, Sovac a vazut, la nasterea lui Ilie, oameni imbracati in vesminte albe care il inveleau pe fiul sau in haine de foc si ii dadeau sa manance o flacara. Preotii templului din Ierusalim au interpretat vedenia considerand cã Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetica.

Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui Ilie in cartile numite Regi, de unde aflam ca Sfantul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab si ii vesteste acestuia ca Dumnezeu va pedepsi poporul cu seceta, daca nu va lepada credinta in zeul Baal. Si pentru ca regele, impreuna cu poporul lui Israel, au nesocotit cele vestite de Ilie, nu a mai plouat timp de trei ani si jumatate, explica purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica.

Sfantul Ilie a fost nevoit sa se ascunda de mania regelui Ahab la paraul Cherit, in Hozeva. Potrivit traditiei locului, aici se afla pestera in care Sfantul Ilie Tesviteanul a stat trei ani si sase luni, inainte de a urca pe Muntele Sinai. In pestera Sfantului Ilie se pastreaza icoana acestuia, in care sfantul este infatisat ca fiind hranit de corbi. „Si a zis Domnul catre Ilie: «Du-te de aici, indreapta-te spre rasarit si te ascunde la paraul Cherit, care este in fata Iordanului. Apa vei bea din acel parau, iar mancare am poruncit corbilor sa-ti aduca acolo!» Si a plecat Ilie si a facut dupa cuvantul Domnului; s-a dus si a sezut la paraul Cherit, care este in fata Iordanului”, se scrie in Vechiul Testament.

Corbii ii aduceau paine si carne, iar apa bea din parau. Hrana era adusa de la Templul din Ierusalim, locul unde se aduceau jertfe de paine si de carne. Painea unita cu carnea preinchipuia, astfel, Euharistia, trupul Domnului.
Spre sfarsitul anilor de seceta, pentru cunoasterea adevaratului Dumnezeu, Sfantul Ilie ii propune regelui sa ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel, unde sa se roage lui Dumnezeu mai intai prorocii lui Baal, iar apoi el. Acesta a fost momentul in care Ilie a inlaturat cultul zeului Baal, reusind sa coboare foc din cer peste jertfa sa, ceea ce 450 de preoti ai lui Baal nu reusisera sa faca.
Sfintii Parinti spun ca Moise si Ilie au fost prezenti la Schimbarea la Fata de pe Tabor, pentru a li se indeplini dorinta de a vedea fata lui Dumnezeu prin fata schimbata in lumina lui Hristos. In viata lor pamanteasca, ei nu au reusit sa vada fata lui Dumnezeu – Moise a vazut doar spatele lui Dumnezeu, pe Muntele Sinai, iar Ilie s-a retras intr-o pestera atunci cand Dumnezeu a trecut in adiere de vant.
In perioada sa pamanteana, Ilie a savarsit si pacate, cel mai mare fiind uciderea parintilor sai, la indemnul diavolului. Dumnezeu l-a iertat, l-a trecut in randul sfintilor si l-a urcat la cer intr-o trasura cu roti de foc trasa de cai albi inaripati.

In cer, Sfantul Ilie cutreiera norii, fulgera si trasneste dracii cu biciul sau de foc, pentru a-i pedepsi pentru raul care i l-au pricinuit. Si, pentru ca dracii inspaimantati se ascund pe pamant prin arbori, pe sub streasina caselor, in turlele bisericilor si chiar iin trupul unor animale, Sfantul Ilie trasneste naprasnic, pentru a nu-i scapa nici unul dintre ei.
In ajunul zilei cand este sarbatorit Sfantul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semanate cu canepa, se dezbracau si, goale, se tavaleau prin cultura, apoi se imbracau si se intorceau acasa. Iar daca in noaptea dinspre Sfantul Ilie ele visau canepa verde, acesta era semn ca se vor marita cu flacai tineri si frumosi. Dacan vis vedeau canepa uscata, se zicea ca se vor marita cu oameni batrani.
Potrivit traditiei, in dimineata zilei de Sfantul Ilie, se culegeau plante de leac, in special busuioc, se puneau la uscat in podurile caselor, sub stresini sau in camari. Si tot de Sfantul Ilie, erau adunate plantele intrebuintate la vraji si farmece.

Ritual in scopuri terapeutice

Femeile duceau in aceasta zi busuioc la biserica, pentru a fi sfintit dupa care, intoarse acasa, il puneau pe foc, iar cenusa rezultata o foloseau in scopuri terapeutice, atunci cand copiii lor faceau bube in gura. Tot traditia spune ca nu era voie sa se consume mere pana la 20 iulie si nici nu era voie ca aceste fructe sa se bata unul de altul, pentru a nu cadea grindina, obiceiul acesta fiind pastrat si astazi. Tot in 20 iulie, merele, considerate fructele Sfantului Ilie, sunt duse la biserica pentru a fi sfintite, crezandu-se ca numai in acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealalta. Tot de Sfantul Ilie, romanii isi aminteau si de sufletele mortilor, in special de cele ale copiilor. Femeile chemau copii straini sub un mar, pe care il scuturau ca sa dea de pomana merele cazute. Astfel, se considera ca mortii se veselesc.

Bisericile sunt pline, in aceasta zi, cu bucate pentru pomenirea mortilor (Mosii de Sfantul Ilie), iar la casele gospodarilor se organizeaza praznice mari.

Se credea si se mai crede si astazi ca, daca tuna de Sfantul Ilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi. Oamenii mai spun ca, dupa ziua Sfantului Ilie, vor incepe ploile mari de vara. In aceasta perioada, la sate, apicultorii recolteaza mierea de albine, activitate numita si retezatul stupilor. Recoltarea mierii se face, si acum, in multe locuri, potrivit datinei, numai de catre barbati curati trupeste si sufleteste, imbracati in haine de sarbatoare, ajutati de catre un copil, femeile neavand voie sa intre in stupina. Dupa recoltarea mierii, cei din casa, impreuna cu rudele si vecinii invitati la acest moment festiv, gustau din mierea noua si se cinsteau cu tuica indulcita cu miere.

Ziua Sfantului Ilie marcheaza si miezul verii pastorale, cand le era permis ciobanilor sa coboare in sate, pentru prima data dupa urcarea oilor la stana. Cu aceasta ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau in dar iubitelor sau sotiilor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multa migala. In vechime, se obisnuia ca, tot in aceasta zi, sa se organizeze intalniri ale comunitatilor satesti de pe ambii versanti ai Carpatilor, targuri, iarmaroace si balciuri, unele pastrate pana in zilele noastre.

In zona Sibiului, Ilie este considerat un sfant manios, care i-ar pedepsi pe cei care lucreaza in 20 iulie. Si pentru ca il stia manios, Dumnezeu nu i-a spus niciodata cand este ziua lui, te reama sa nu aduca urgie peste oameni, spune legenda.

Ca divinitate solara si meteorologica, Sfantul Ilie provoaca tunete, trasnete, ploi torentiale si incendii, leaga si dezleaga ploile si hotaraste unde si cand sa bata grindina. Sarbatoarea proorocului Ilie Tesviteanul este si ziua Aviatiei Romane, acest sfant fiind considerat, incepand din 1913, ocrotitorul si patronul aviatorilor.

Mesaje si felicitari cu ocazia aceastei zile

– Iti urez sa fii mereu sanatos, energic si plin de bucurie. La multi ani!

– Fie ca aceasta zi sa-ti dechida poarta unui viitor plin de succese, Dumnezeu sa-ti dea un curcubeu la fiecare furtuna, un zambet la fiecare lacrima, sanatate, impliniri si multa iubire! La multi ani!

– Fie ca din aceasta zi sfanta, in drumul lin al vietii tale sa rasara mereu cate-o raza de soare care sa-ti aduca fericire si bucurie. Multa sanatate! La multi ani!

– Fie ca Dumnezeu sa decoreze fiecare raza de soare care ajunge la tine cu succes, fericire si prosperitate. La multi ani!

– Fie ca toate implinirile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa te insoteasca pretutindeni. Iti doresc o zi de Sf. Ilie cat mai frumoasa!

– Iti doresc ca de ziua numelui tau sa ti se implineasca toate dorintele, sa fii fericit, iubit, sa ai parte numai de raze de soare in viata si iti urez un sincer La Multi Ani!

– Iti doresc sa ai parte de o zi de nume minunata si sa stii ca esti si vei fi mereu iubit/a de toti prietenii tai. Cu drag,

– Iti urez La multi ani, pentru ca porti acest nume si fie ca Sfantul Ilie pe care il reprezinti, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iti daruiasca fericirea dorita si linistea interioara.

– Iti urez sa ai o zi a numelui la fel de luminoasa precum aripile unui fluture, la fel de fericita precum cantecul privighetoarei si la fel de frumoasa precum o gradina plina cu flori.

– Sa-ti dea Domnul sanatate, judecata inteleapta, viata lunga pamanteasca, ce doresti sa se implineasca!

– Se spune ca iubitii sunt ca luna, iar fratii ca stelele. Eu am observat ca cerul poate arata bine fara luna, dar niciodata fara stele, adica fara tine. La multi ani, fratiorule/iubitule!

– Sfantul caruia ii porti numele sa te ocroteasca in fiecare zi. La multi ani cu impliniri si momente frumoase in viitor!

– Un cer albastru fara nori, in calea ta sa fie, Sa ai in viata numai flori, noroc si bucurie! La Multi Ani!

– Un ocean de sanatate, Un munte de noroc, Un camion cu bani, Si un sincer: „La multi ani Ilie!”

– Un zambet are puterea de a indrepta totul si de a umple totul de lumina. Sper sa ai parte de cat mai multe zambete in viata…La Multi Ani!

– Sa-ti dea Domnul sanatate, Judecata inteleapta, Viata lunga pamanteasca, Ce doresti sa se-mplineasca!

– Un zambet are puterea de a indrepta totul si de a umple totul de lumina. Sper sa ai parte de cat mai multe zambete in viata. La Multi Ani!

– In aceasta zi, cand numele tau este celebrat, se sarbatoreste cel mai mare facator de minuni si aducator de ploi in vreme de seceta, Sf. Ilie. Iti doresc sa invingi orice furtuna si sa ramai in orice moment un cer senin!

Sursa: rtv.net