Acasă Politic Congresul PNL a inceput cu o modificare MAJORA a statutului partidului

Congresul PNL a inceput cu o modificare MAJORA a statutului partidului

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Lucrarile congresului care se desfatoara in Sala Alexandru Ioan Cuza din Palatul Parlamentului a inceput in prezenta a peste 1.000 de delegati. In prima zi se adopta mai multe modificari ale statutului partidului.

 

Lucrarile congresului PNL au fost deschise cu intonarea Imnului National. A urmat un scurt discurs al presedintelui interimar al partidului, Klaus Iohannis, care s-a adresat delegatilor cu sintagma ”dragi liberali”. El i-a rugat pe participanti sa-si ocupe locurile in sala pentru a putea deschide congresul PNL.

 

La tribuna congresului se afla intreaga conducere a partidului, alaturi de fostul presedinte al PNL Crin Antonescu si seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus.

 

Vineri, Congresul PNL va dezbate si vota noul Statut al partidului. Intai va fi prezentat proiectului noului Statut, dupa care vor avea loc dezbateri, iar apoi va fi votat documentul. Pe baza noului Statut va avea loc si alegerea noii conduceri a partidului, sambata.

 

Comisia de statut a PNL a adoptat, vineri dimineata, amendamentul propus de seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus privind denumirea PNL, urmand ca noua forma a Statutului sa fie aprobata in Congresul partidului.

 

”Intreaga denumire, identitatea, traditia si unitatea sunt valori imuabile ale Partidului National Liberal”, se arata in amendamentul la Statutul PNL propus de Quintus si aprobat in Comisia de statut.

 

Conform proiectului de statut, din cei 31 de vicepresedinti, care vor fi alesi uninominal sambata, 15 vor avea competente executive pentru a se ocupa de domenii specifice. Din Biroul Politic National, pe langa presedintele PNL, secretarul general si cei 31 de vicepresedinti, mai fac parte ca membri de drept avand calitatea de membru de partid: prim-ministrul, ministrii, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, presedintii filialelor PNL, liderii si viceliderii grupurilor parlamentare ale PNL, membrii Birourilor Permanente ale Parlamentului, presedintii comisiilor parlamentare permanente, presedintii consiliilor judetene, primarii din municipiile resedinta de judet, de sector si primarul general al Municipiului Bucuresti, presedintele TNL, OFL, Clubul Studentilor Liberali si Liga Alesilor Locali, fostii presedinti ai PNL care sunt membri ai partidului si trezorierul.

 

Conform documentului, secretarul general al PNL nu va mai fi ales de Congres, ci va fi numit de Biroul Politic National, la propunerea presedintelui PNL.

 

In cazul presedintelui PNL, Statutul este completat cu prevederea conform careia „in cazul vacantarii functiei de presedinte al PNL, responsabilitatile acestei functii se asigura de catre un vicepresedinte ales de Congres, desemnat prin vot de catre BPN”. „In situatia in care presedintele este in imposibilitatea de a-si exercita, din motive obiective si temporare, functia, responsabilitatile acestei functii se asigura de catre secretarul general”, se stipuleaza in document.

 

In Statutul PNL este mentinuta prevederea conform careia Delegatia Permanenta este cea care „desemneaza candidatul PNL la functia de Presedinte al Romaniei”.

 

Din proiectul de Statut al PNL este eliminata prevederea conform careia partidul este membru al Aliantei Liberalilor si Democratilor Europeni (ALDE), dar este mentinuta apartenenta la Internationala Liberala. In schimb, nu este precizata apartenenta la vreo alta familie politica europeana, cum ar fi PPE.