Acasă Stirile zilei Mai mult de jumatate din plante si o treime din animale vor...

Mai mult de jumatate din plante si o treime din animale vor fi afectate de schimbarile climatice pana in 2080!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mai mult de jumatate din plante si o treime din animale vor fi afectate pana in 2080 din cauza incalzirii climatice daca tendinta actuala continua, potrivit unui studiu citat de AFP.

Emisiile de gaze cu efect de sera (GES) in crestere pun planeta pe traiectoria unei incalziri cu circa 4 grade C pana la sfarsitul secolului in raport cu nivelurile preindustriale.

Cercetatorii de la University of Eastul Anglia (UEA din Norwich, Marea Britanie) s-au interesat de impactul unei astfel de cresteri a temperaturilor asupra zonelor climatice a 48.786 de specii, adica spatiile in care conditiile climatice sunt favorabile existentei lor.

Potrivit concluziilor lor, publicate in revista Nature Climate Change, circa 55 % din plante si 35 % din animale ar putea sa-si vada acest spatiu redus la cel putin jumatate pana in 2080.

Plantele, amfibienii si reptilele risca cel mai mult pentru ca ritmul capacitatii lor de adaptare este mai lent decat cel al schimbarii climatice, subliniaza cercetatorii.

Zonele cele mai afectate ar fi Africa Subsahariana, America Centrala, Amazonia si Australia.

Potrivit cercetatoarei Rachel Warren, aceste estimari ar putea fi chiar depasite in masura in care ele nu tin seama decat de impactul cresterii temperaturilor, dar nu si de evenimentele extreme induse de schimbarea climatica precum cicloanele si inundatiile.

‘Populatiile de animale in special ar putea sa dispara mai rapid decat estimam avand mai putine plante disponibile pentru a le hrani’, explica ea intr-un comunicat care prezinta studiul.

‘Vor exista, de asemenea, efecte asupra oamenilor pentru ca unele specii sunt importante pentru purificarea apei si aerului, pentru a limita inundatiile si ciclul alimentarii’, adauga ea.

Potrivit studiului, acest impact asupra zonelor climatice ale speciilor va putea fi limitat, chiar in mod semnificativ, daca masuri de reducere a emisiilor de GES sunt luate rapid.

Daca emisiile de GES s-ar stabiliza in 2016, scenariu nerealist, pierderile de zone climatice ar fi reduse cu 60%. Daca emisiile se plafoneaza in 2030, aceasta cifra ar fi de 40 %.

Sursa: agerpres.ro