Acasă Stirile zilei Justitia DNA a intrat pe fir! Bolnavii de cancer erau obligati de medici...

DNA a intrat pe fir! Bolnavii de cancer erau obligati de medici sa cumpere medicamente scumpe! Doctorii erau recompensati cu excursii in Las Vegas

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Procurorii anticoruptie fac perchezitii in toata tara, pentru a descoperi modul in care bolnavii de cancer, dar si bugetul Casei de Asigurari, sufereau din cauza unei retele de coruptie.

Este vorba despre o operatiune de amploare a procurorilor anticoruptie care vizeaza in special medici specialisti in oncologie din tara, mai ales de la clinici din Transilvania. Acesti medici sunt banuiti ca erau interesati mai putin de soarta bolnavilor de cancer si degraba de castigurile lor personale, dar si ale unor companii de medicamente, care ii recompensau cu sume fabuloase pentru a prescrie doar produsele lor.

Procurorii spun ca in ultimii ani, acesti medici ar fi beneficiat de excursii de lux, in Europa dar si la Las Vegas. Zeci de asemenea doctori ar putea fi pusi sub acuzare pentru coruptie, dar explicatii vor da si reprezentantii companiilor de medicamente. In Zalau sunt perchezii si la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, al carei buget a fost afectat de faptele din acest dosar, Casa decontand medicamentele mai scumpe recomandate de medici, noteaza stirileprotv.

Perchezitii la 61 de adrese

DNA efectueaza marti dimineata perchezitii in 61 de locatii situate in Bucuresti si in judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, intr-un dosar privind fapte de coruptie comise in perioada 2012 – 2015.

„Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2012 – 2015. In cursul zilei de 28 iulie, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 61 de locatii situate in municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice”, se arata in comunicatul DNA. Procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Excursii la schimb pe recomandari medicale

Ancheta DNA privind coruptia din domeniul farmaceutic vizeaza mai multi medici printre acestia fiind si sefi de clinici si ai unor sectii de oncologie, au declarat, marti, pentru AGERPRES, surse judiciare. Ar fi implicati 16 medici, inclusiv avand functii de sefi de clinici si sectii de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate – subprogramul oncologie.

Aceleasi surse au sustinut ca ar fi implicati un presedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mures, care controleaza farmacii, si peste 10 reprezentanti zonali ai firmelor de medicamente. Anumite firme de medicamente ar fi oferit unor medici din judetele Mures, Salaj, Sibiu, Bistrita si Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, excursii in diverse tari, bunuri, foloase si alte servicii, conditionandu-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie.

Potrivit surselor citate, s-ar fi optat pentru varianta medicamentelor mai scumpe in locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, insa ar fi fost mai ieftine.

Congrese medicale in Las Vegas, Paris si la Marele Canion

Zeci de medici oncologi din toata tara au beneficiat de excursii la Paris sau Las Vegas platite de firme de medicamente, aceste „sponsorizari” fiind de fapt o mita mascata, in schimbul prescrierii anumitor medicamente bolnavilor de cancer, au declarat pentru AGERPRES, surse judiciare.

Astfel, in 2014, un producator de medicamente a achitat suma de 4,1 milioane lei unui operator de turism pentru a organiza excursii in strainatate pentru medici. Procurorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate in orasele Ottawa (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego (perioada 24-31 octombrie 2013), Hotel Kronwell Brasov (perioada 18-20 iulie 2014), Hotel International Iasi (perioada 23-24 iulie 2014) si Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014).

In vederea desfasurarii congreselor din Ottawa (Canada) si San Diego (USA), o firma de medicamente a incheiat mai multe contracte de sponsorizare cu medicii participantii la aceste intruniri. Procurorii au descoperit insa ca presupusul eveniment organizat la Ottawa in perioada 12-16 februarie 2013 a avut loc in realitate la Paris, in luna ianuarie 2013, fiind de fapt o deplasare in scop turistic.

Sursele judiciare au precizat ca la deplasarea in Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masa, transferuri, bilete de avion si bilete de spectacol. Si in cazul evenimentului ce apare in acte ca fiind organizat la San Diego, in perioada 24-31 octombrie 2013, exista probe ca a fost vorba de o excursie. Astfel, deplasarile medicilor s-au realizat la San Diego (4 nopti) si Las Vegas (3 nopti), insa in acte firma de turism a trecut doar San Diego, la cererea reprezentantului unei firmei de medicamente.

Congresul de la San Diego a avut ca tema reumatologia. Medicii romani au fost cazati initial in San Diego pentru cateva zile, ulterior fiind transferati in Las Vegas, unde au fost cazati la hotelul „Bellagio”, tot timp de cateva zile. Pe timpul petrecut in Las Vegas, medicii nu au participat la un congres, ci au facut o excursie la „Grand Canyon”.

Procurorii mai sustin ca medicii vizati au fost implicati si in realizarea unor asa-zise studii clinice, pentru care au fost remunerati, insa studiile in cauza nu au la baza date reale, aceasta fiind inca o modalitate prin care medicii erau recompensati financiar pentru sprijinul acordat producatorilor de medicamente.