Acasă Sanatate Creste aceasta planta pe terenul tau? Vezi ce amenda risti!

Creste aceasta planta pe terenul tau? Vezi ce amenda risti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O planta aparent banala genereaza probleme majore pentru 10-15% din populatia Romaniei. Potrivit medicilor un procent semnificativ dintre romanii care ajung la medici cu alergii au alergie la  ambrozie. Medicii atrag atentia ca simptomele pot sa apara chiar si la persoanele care nu se cunosc cu alergii in trecut.

 

Pacientul are o scurgere nazala apoasa, chinuitoare, ce dureaza intre doua si trei saptamani si care nu cedeaza la nici un tratament obisnuit. Este asociata cu stranutul in rafale si senzatia de nas infundat. In cazul pacientilor astmatici, polenul ambroziei poate declansa tuse si crize de astm care trebuie tratate corespunzator, conform schemelor prescrise.

 

Peste 100 de proprietari de terenuri au simtit pe propria piele ce inseamna sa ai pe terenul tau plantatie cu ambrozie fiind sanctionati de politistii locali din Timisoara. Au fost aplicate amenzi in valoare totala de 90 de mii de lei, spune purtatorul de cuvant al Politiei locale, Daniela Seracin.

„Politistii Serviciului Protectia Mediului au continuat in ultima perioada actiunile pentru luarea masurilor legale in cazul proprietarilor de terenuri neintretinute de pe raza municipiului Timisoara, unde s-a constatat neingrijirea, necosirea vegetatiei si prezenta plantei alergene ambrozie. Pana la sfarsitul lunii august au fost identificate si verificate un numar de 106 terenuri pe care s-a constatat prezenta ambroziei, fiind luate masuri de sanctionare in cazul a 67 de proprietari”. De la inceputul lunii septembrie si pana in prezent, au fost identificate 70 de terenuri neingrijite, pe care crestea ambrozie, fiind urmate procedurile de identificare a proprietarilor si luarea masurilor legale, a mai spus Seracin.

 

O persoana cu aceste simptome, dupa ce a trecut pe la ORL sau medicul de familie, va trece, inevitabil, pragul unui alergolog. Dupa stabilirea faptului ca pacientul e alergic la ambrozie, se prescrie tratament medicamentos pentru aproximativ trei luni in care polenul de ambrozie e in aer – in functie de starea vremii, de la mijlocul lui iulie pana la finalul lui septembrie, octombrie. La „incepatori”, prima alergie, cu simtome asemanatoare unei raceli, poate dura o saptamana in primul an dar, in absenta unor forme de tratament, cu timpul intervalul creste. „Daca continuam sa nu facem nimc, se poate ajunge ca simptomele sa persiste pe toata durata sezonului polenic”, spune alergologul. La consultatie, daca se pune diagnosticul de alergie la ambrozie, medicul va prezenta masurile de profilaxie a expunerii la acest alergen, adica cum sa se expuna mai putin la polen.

Tratamentul prescris consta din antialergenice sub forma de spray, pastile sau picaturi. Costul tratamentului variaza intre 20 de lei si 100 de lei, in functie de simptomatologie in primul rand si apoi in functie de ce isi permite pacientul.

Trimite aceasta alerta si celorlalti care nu stiu de unde au astfel de alergii…