Acasă Utile Copilul tau poate avea cel mai bun an scolar de pana acum!...

Copilul tau poate avea cel mai bun an scolar de pana acum! Vezi ce trebuie sa faci

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vacanta de vara se apropie de sfarsit, iar prima zi de scoala deja bantuie atat parintii, cat si pe majoritatea dintre copii.

Un articol publicat pe blogul revistei Psychology Today, semnat de Suzanne Gelb, psiholog, life coach si avocat in domeniul familiei, sustine ca inceputul unui nou an scolar nu trebuie sa fie deloc stresant si ca depinde foarte mult de noi, parintii, cat de usoara este tranzitia catre noul program, scrie centruldeparenting.

  1. Rutina

Ideal ar fi sa-l ajuti pe copil sa reintre in rutina „de scoala” cu cateva saptamani inainte ca anul scolar sa inceapa propriu-zis. Acest lucru simplu face tranzitia de la programul de vara la cel de scoala mult mai usor de suportat de catre copii. Cu siguranta este o varianta mai buna decat cea in care programul copilului se schimba brusc de pe o zi pe alta, din prima zi de scoala. Rutina la care trebuie sa fie atenti parintii cuprinde: trezirea mai devreme, imbracatul, spalatul pe dinti, ora de culcare etc. Cheia este consecventa.

  1. Regulile

Corect gandite si aplicate, regulile ii asigura copilului conditiile de siguranta, sanatate si concentrare. Inainte de a prima zi de scoala, este recomandat sa ai o discutie cu copilul in care sa stabiliti impreuna regulile pentru noul semestru scolar, inclusiv treburile casnice care sunt in responsabilitatea lui, subiectul temelor de acasa etc. Dupa aceasta discutie, asigura-te ca toata lumea va retine regulile folosind elemente grafice precum hartile mentale.

  1. Hartile mentale

Acest instrument este cel mai bun prieten al parintilor! Asa ca, daca nu l-ai folosit pana acum, iata ce trebuie sa faci. Noteaza treburile si responsabilitatile copilului pe un grafic, desen, harta mentala, si pune-l intr-un loc vizibil, de exemplu pe frigider. Aceasta solutie poate fi aplicata cu succes si atunci cand vrei sa-l obisnuiesti pe copil cu o anumita rutina, cum ar fi cea de dimineata sau cea de dinainte a iesi la plimbare. In cazul copiilor mai mari, actiunile pot fi scrise, in timp ce copiii mai mici vor fi mai receptivi la reprezentarea grafica a actiunilor respective.

  1. Modelul personal

Stim deja ca pentru copil conteaza mai mult ce fac parintii decat ce ii spun. Asadar, tu esti cel mai graitor exemplu pentru el astfel incat ii oferi mereu indicii referitor la cum sa se comporte. Deci, daca vrei sa ai un copil fericit, sanatos, linistit si care sa aiba un semestru usor, trebuie sa ai in primul rand grija de tine! Asigura-te ca te culci devreme, faci miscare si consumi alimente sanatoase si hranitoare, care te ajuta totodata sa mentii stresul sub control. In cazul in care te confrunti cu emotii negative precum furie, suparare, dezamagire, tradare etc., fa tot posibilul sa te detensionezi inainte de a vorbi cu copilul, pentru a evita situatiile in care te descarci pe cel mic fara ca acesta sa aiba nicio vina.

  1. Iubirea

Desigur, se subintelege ca cei mici au nevoie de iubirea neconditionata a parintilor atat in perioada reintoarcerii la scoala, cat si in in orice alt moment. timpul înapoi la sezonul școală – și fiecare sezon. Life coach-ul Suzanne Gelb avertizeaza parintii sa renunte la incercarile de a „mitui” copilul cu dulciuri, jucarii si alte tratamente speciale in incercarea de a-i convinge sa respecte regulile, sa-si faca temele, se se implice la scoala sau sa fie mai fericiti. In loc de mita, ofera-i micutului nenumarate imbratisari, cuvinte de incurajare, timp de calitate si atentie totala, macar timp de o jumatate de ora pe zi. Atunci cand copiii simt ca parintii lor ii iubesc, ei au mai mult succes, mai multa incredere in ei, sunt mai responsabili la scoala si acasa și tind sa fie mai bine adaptati mai tarziu, in viata de adult. Deci, iubeste-ti copiii si arata-le si lor asta. Chiar nu poti exagera la acest capitol!