Acasă Utile Ce nu ti-a spus nimeni despre cremele solare! Raspunsurile te vor pune...

Ce nu ti-a spus nimeni despre cremele solare! Raspunsurile te vor pune pe ganduri

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizata de catre o echipa de experti coordonata de dl. Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte Asociatia Pro Consumatori.

Atat medicii pediatri, cat si unii producatori, prin mentiunile afisate pe ambalaj, nu recomanda ca acest tip de produs sa aiba in compozitie urmatoarele substante: alcool etilic, parabeni (conservanti), ftalati, fenoxietanol, propilen glicol, glicerina, polietilen glicol, coloranti sintetici, alergeni, parfum, sulfati, alcali, Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polipropilen Glicol (PPG), ulei de parafina, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon, dioxan.

Analizand informatiile de pe ambalajele a 46 de produse din portofoliul urmatoarelor branduri: A-Derma, Apivita, Bioderma, Clarins, Clinique, Collistar, Elmiplant, Fabulous, Garnier, Gerocossen, Gerovital, Jason, La Roche Posay, Alverde, Avene, L’erbolario, Sun Dance, Nivea, Plant Activ, Sensive, Skin Gard, Vichy, Lancaster si Biotherm, au reiesit urmatoarele:

• 57% dintre produsele analizate au in compozitie parfum;

• 39% dintre produsele analizate au in compozitie nanoparticule de dioxid de titan;

• 36% dintre produsele analizate au in compozitie fenoxietanol;

• 24% dintre produsele analizate au in compozitie polietilen glicol;

• 21% dintre produsele analizate au in compozitie propilen glicol;

• 20% dintre produsele analizate au in compozitie disodium EDTA;

• 20% dintre produsele analizate au in compozitie parafina;

• 15% dintre produsele analizate au in compozitie nanoparticule de tetramethylbutylphenol

• 16% dintre produsele analizate au in compozitie coloranti sintetici;

• 14% dintre produsele analizate au in compozitie alcool etilic;

• 8% dintre produsele analizate au in compozitie nanoparticule de silica;

• 7% dintre produsele analizate au in compozitie palmitat de retinol;

• 7% dintre produsele analizate au in compozitie benzophenone-3;

• 5% dintre produsele analizate au in compozitie ethylhexyglicerin;

• 5% dintre produsele analizate au in compozitie parabeni/conservanti;

•  1% dintre produsele analizate au in compozitie lilial;

•  1% dintre produsele analizate au in compozitie BHT;

Cantitati mari de toxine si chimicale neafisate

Parfumurile sintetice (flagrance) (exista in 57% dintre produsele analizate) pot avea peste 200 de ingrediente in compozitia lor si contin cantitati mari de toxine si chimicale neafisate. De multe ori, parfumurile sintetice contin ftalati care au rolul de a face persistent mirosul si care patrund foarte rapid in piele crescand semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoaca iritatii ale pielii, dermatite, migrene, ameteli, tuse violenta, hiperpigmentare.

Contin Titanium Dioxide, o substanta cancerigena

Titanium Dioxide (Dioxidul de titan) (exista in 39% dintre produsele analizate) este un alt ingredient comun in unele creme solare. Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului  a clasificat Dioxidul de titan sau E171 ca posibil cancerigen pentru oameni. Efectele adverse ale absorbtiei de dioxid de titan pot fi: probleme hepato-biliare, alergii, boli ale sistemului digestiv, dereglari hormonale, tulburari nervoase, boli intestinale, cresterea colesterolului etc.

Conservant care afecteaza sistemul nervos

Phenoxyetanolul (exista in 36% dintre produsele analizate) este un conservant folosit ca alternativa la parabeni si poate cauza alergii, toxicitate la nivelul organelor, iritatii la nivelul pielii (dermatite) si ochilor. Potrivit Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, phenoxyethanol-ul poate afecta sistemul nervos central si poate da stari de voma.

PEG cauzeaza reactii alergice

PEG (Polyethylene Glycol) (exista in 24% dintre produsele analizate) este un compus provenit din industria petro-chimica, utilizat la scara larga in industria cosmetica.

Polyethylene Glycol-ul are rolul de a ajuta alte ingrediente sa patrunda mai usor in piele, de a stimula absorbtia. Aceasta functie a PEG este in special periculoasa atunci cand produsul cosmetic contine si alte ingrediente daunatoare, care patrund astfel in piele mai usor. Cu cat este mai mic numarul de dupa literele PEG, cu atat mai mult stimuleaza absorbtia in piele. Este sintetic si poate cauza reactii alergice toxice, acnee, dermatita de contact si este potential cancerigen.

Substante contraindicate persoanelor cu alergii

Propylen glycol (exista in 21% dintre produsele analizate) este un emulsificator si are rolul de a absorbi apa si de a pastra umiditatea in cosmetice. Acesta poate cauza iritatii la nivelul pielii si ochilor, iar produsele cosmetice ce contin Propylen Glycol le sunt total contraindicate persoanelor cu alergii, eczeme, psoriazis sau alte boli ale pielii.

Disodium EDTA provoaca probleme hormonale

Disodium EDTA (EDTA – acid etilendiaminotetracetic sintetizat din formaldehida si cianura de sodiu) (exista in 20% dintre produsele analizate) este un controlor de vascozitate folosit pentru a preveni deteriorarea cosmeticelor si produselor de ingrijire. Acest ingredient altereaza structura pielii permitand substantelor chimice sa patrunda in straturile profunde ale pielii cauzand dermatita de contact si probleme hormonale.

Boli renale, pulmonare si afectiuni neurologice

Paraffinum liquidum este un produs sintetic al petrolului procesat chimic care se regaseste in 20% dintre produsele analizate. Acest ingredient poate provoca probleme respiratorii, alergii si iritatii ale pielii, afectiuni neurologice, boli renale, pulmonare, cancer.

Mancarimi la nivelul ochilor

Colorantii sintetici (exista in 16% dintre produsele analizate) sunt folositi cu scopul de a infrumuseta aspectul compozitiei. Acestia contin saruri ale metalelor grele care depoziteaza toxine in piele provocand acnee, hiperactivitate la copii, dureri severe de cap, mancarimi la nivelul ochilor, iritatii ale pielii si pot fi cancerigeni.

Disfunctionalitati endocrine

Benzophenone -3 (exista in 7% dintre produsele analizate) – protejeaza cosmeticele si produsele de ingrijire personala de la deteriorare, absorbind, reflectand si imprastiind razele UV. Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca protectie solara (nu necesita prescriptie medicala) in concentratii de pana la 6%.

in Suedia folosirea acestui ingredient in cosmetice este interzisa. Benzophenone – 3/ Oxibenzona este un compus organic derivat al benzofenonei (benzofenona-3) si este frecvent intalnita in cremele destinate protectiei solare, fiind un absorbant pentru razele UVB si UVA.  Face deci parte din categoria filtrelor solare. Totusi, odata intrata in piele, oxibenzona actioneaza ca fotosensibilizator, astfel ca expunerea la lumina soarelui poate deveni periculoasa. Reactii fotoalergice, disfunctionalitati endocrine, modificari la nivel celular si chiar cancer sunt riscuri asociate oxibenzonei, potrivit unui numar mare de studii luate in considerare de specialistii de la SKIN DEEP la realizarea fisei de evaluare a ingredientului.

Deteriorarea ADN-ului

Palmitatul de retinol (exista in 7% dintre produsele analizate) este un derivat de vitamina A, care este si el asimilat prin piele si pare sa fie responsabil pentru formarea de tumori ale pielii si leziuni canceroase interne. Oficial, palmitatul de retininol este considerat un ingredient inactiv, dar o serie de studii au aratat ca acest aditiv se modifica sub influenta soarelui si produce mari cantitati de radicali liberi care pot duce la deteriorarea ADN-ului.

Afectiuni respiratorii

Parabenii (exista in 5% dintre produsele analizate) sunt conservanti ce apar in cremele solare sub forma de „methyl-”, „ethyl-” si „propyl-paraben” si se regasesc in produsele analizate. Provoaca alergii si probleme respiratorii. Deregleaza sistemul hormonal, producand un exces de estrogen, ceea ce poate duce la cancer de san. in plus, studiile arata ca methylparabenul aplicat pe piele reactioneaza cu razele UVB, ceea ce duce la imbatranirea prematura a pielii si la distrugerea ADN-ului.

Din pacate, functia parabenilor, adica cea de conservare a produselor cosmetice a fost preluata de alta categorie de substante chimice, cunoscuta sub denumirea de chelatori si anume Tetrasodium EDTA sau Disodium EDTA. Rolul acestor substante este de a pastra culoarea si parfumul cremelor pentru plaja, adica de a impedica rancezirea produselor. Deci, urmariti pe eticheta cremelor si uleiurilor pentru plaja si aceste doua substante!

O substanta ce ar trebui indicata pe eticheta

Butylphenyl methylpropional (lilial) (exista in 1% dintre produsele analizate) – ingredient parfum, rol de mascare/acoperire a mirosului. Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substante alergene (Anexa 3 – Substante pe care produsele cosmetice nu trebuie sa le contina decat cu anumite restrictii). Butylphenyl Methylpropional trebuie indicat pe eticheta atunci cand este folosit in concentratii mai mari de 0.001% in produsele pentru ingrijirea pielii de tip leave-on, si 0.01% in produsele pentru ingrijirea pielii care se clatesc, de tip rinse-off.

Iritatii

Ethylhexyglicerin (exista in 5% dintre produsele analizate) poate cauza reactii alergice si iritatii. Multe produse cosmetice ce se pretind a fi „fara conservanti” contin acest conservant.

Favorizeaza aparitia tumorilor

BHT (Hidroxitoluen butilat) (exista in 1% dintre produsele analizate) este un antioxidant care are rolul de prevenire sau incetinire a deteriorarii cosmeticelor sau produselor de ingrijire personala, deteriorare datorata reactiilor chimice cu oxigenul. BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului si aparitia de tumori, este alergen pentru piele si ochi si de asemenea este potential cancerigen. Deja interzise in Uniunea Europeana, BHA si BHT sunt folosite ca stabilizatori si conservanti in produsele cosmetice. BHA este considerat un agent cancerigen. BHT este un ingredient pe baza de toluen, care este un iritant moderat si poate favoriza aparitia tumorilor.

Din pacate, alegerea unei creme de protectie solara pentru copii, de catre cei mai multi parinti, se face avand in vedere doar pretul si reclama facuta produsului respectiv pe posturile de televiziune. Cei care procedeaza in acest mod nu fac altceva decat sa-si expuna in mod constant copiii unor combinatii de substante chimice care pe termen mediu vor genera afectiuni medicale pentru a caror tratare/ameliorare se vor cheltui sume mari de bani.

„De aceea, pentru a nu pune in pericol viata copiilor vostri, va recomand sa NU cumparati acele creme care contin parabeni/conservanti, alcool etilic, ftalati, formaldehyde, silicon, nanoparticule de silica, nanoparticule de dioxid de titan, nanoparticule de tetramethylbutylphenol, coloranti sintetici, sodium lauryl sulfate (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), fenoxietanol, uleiuri minerale, benzophenone-3, nickel, alergeni cunoscuti, parafine, parfum sintetic”, a subliniat dr. Costel Stanciu.

Studiul privind calitatea cremelor si uleiurilor pentru plaja face parte din Campania nationala de informare si educare „Sa invatam sa gandim in termeni chimici”.