Acasă Stirile zilei Social Pe romani nu-i intereseaza sanatatea: preturile, locul de munca si salariul sunt...

Pe romani nu-i intereseaza sanatatea: preturile, locul de munca si salariul sunt grijile de zi cu zi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Potrivit unui sondaj INSCOP, romanii se tem in principal de cresterea preturilor, pierderea locurilor de munca si diminuarea veniturilor, informeaza agerpres.ro.

Chestionati cu privire la directia in care se indreapta Romania, 65,5% dintre respondenti cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita, 22,2% cred ca directia este buna, iar 12,3% au optat pentru varianta nu stiu/nu raspund.

In privinta perspectivelor de viitor, romanii sunt ingrijorati de: cresterea preturilor – potrivit unui procent de 29,5% in luna iulie, fata de 34,2% in februarie; pierderea locului de munca – 28,6% in iulie fata de 22,4% in februarie; diminuarea veniturilor – 17,5% in iulie fata de 15,9% in februarie; inrautatirea starii de sanatate – 15,3% in iulie fata de 15,1% in februarie; calamitati naturale – 2,8% in iulie fata de 2,9% in februarie; posibilitatea unui conflict/razboi in zona – 1,4% in iulie fata de 2,1% in februarie.

Pe de alta parte, 2,5% dintre respondenti au declarat, in luna iulie, ca nu sunt ingrijorati de viitor, raspuns care in luna februarie a fost dat de un procent de 2,9%, in timp ce 1,4% declara alte motive de ingrijorare (fata de 2,3% in februarie).

83% dintre cei chestionati spun ca pretul energiei si al carburantilor a crescut fata de anul trecut, 12% cred ca preturile sunt la fel si doar 2,5% considerand ca sunt mai mici.

Costurile energiei si al carburantilor sunt, in opinia a 58,3% dintre subiectii sondajului, mai mari decat in alte tari europene, in timp ce 22,5% cred ca sunt la fel ca in majoritatea statelor europene, iar 9,2% considera ca sunt mai mici si 10% nu au o opinie formata asupra problemei.

In ceea ce priveste ponderea cheltuielilor cu energia, in medie, romanii consuma 51,4% din venitul mediu al gospodariei pe energie electrica, gaz, agent termic si carburanti in lunile de iarna si 31,3% vara.

Astfel, iarna, 13,1% dintre romani consuma intre 0-25% din venitul gospodariei pe energie si carburanti, 43% consuma intre un sfert si o jumatate din venitul gospodariei, 28,5% consuma intre jumatate si trei sferturi din venit, iar 15,3% consuma peste trei sferturi din banii gospodariei pe energie si carburanti.

Pe perioada verii, 46,3% din populatie consuma pe energie si combustibili pana in 25% din venituri, 42,6% consuma vara intre un sfert si o jumatate din venitul gospodariei cu energia si combustibilul, iar 9,9% consuma intre 50 si 75% din venit, in timp ce 1,2% dintre romani consuma vara peste 75% din venitul gospodariei pe energie si carburanti.