Acasă Cultura Calendar Ortodox ZI mare pentru CREDINCIOSI! CE NU TREBUIE sa faci azi ca sa...

ZI mare pentru CREDINCIOSI! CE NU TREBUIE sa faci azi ca sa fii ferit de NECAZURI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Istoricul sarbatorii

Fecioara Maria a implinit porunca Legii vechi

Sfanta Fecioara Maica si blandul Iosif, logodnicul ei, l-au adus la Ierusalim, in Biserica lui Dumnezeu, pe pruncul Iisus respectand astfel porunca Legii vechi si a Bisericii Vechiului Testament. Aceasta Lege prevedea ca intaiul nascut de parte barbateasca sa fie inchinat lui Dumnezeu, atunci cand se implineau 40 de zile de la nastere. Pentru respectarea deplina a ritualului, Fecioara Maria si blandul Iosif au adus la Templu ca jerfa o pereche de  turturele. Cu acest prilej, la Templu se implinea si ritualul de curatire a mamei dupa nastere.

Batranul Simeon L-a intampinat pe pruncul Iisus

Totodata, la aceasta data, crestinii ortodocsi cinstesc si ziua cand, batranul Simeon, vestit de Duhul Sfant, a mers la Templu pentru Intampinarea Pruncului, cel dintai nascut. Simeon L-a luat in brate pe Hristos si a rostit printre lacrimi: „Acum slobozeste (elibereaza) pe robul Tau, Stapane, dupa Cuvantul Tau in pace, ca au vazut ochii mei mantuirea Ta”. (Luca 2, 29-30).

Atunci, batranului Simeon i s-a implinit asteptarea: L-a vazut pe Mesia, asa cum i se fagaduise. Dupa emotionantul eveniment,  Sfantul si Dreptul Simeon s-a  adresat Maicii lui Hristos: „Acesta pe care-l tin in brate este cuvantul lui Dumnezeu si multi vor cadea ca nu vor asculta Cuvantul, marturia Lui. Iar popoarele cele pagane se vor scula din pacatele lor, din intunericul idolilor si se vor lumina si curati cu Botezul Fiului Tau, Fecioara, inaltandu-se la imparatia cerurilor. Multi evrei il vor huli in toate veacurile. Pana la sfarsitul lumii va fi semn de impotrivire, caci multi nu vor crede si vor huli Crucea Fiului tau.

Icoana „Imblanzirea inimilor” sau „Profetia lui Simeon”

In ziua praznicului este cinstita si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, cunoscuta sub numele de” Imblanzirea inimilor impietrite” sau „Profetia Lui Simeon”, in care Mama lui Iisus este infatisata fara pruncul sau, iar sapte sabii ii strapung pieptul.

Traditii pentru spor si sanatate in ziua praznicului

Aducerea pruncilor spre inchinare la biserica

In ziua praznicului, crestinii respecta si in zilele noastre ritualul implinit de Maica Domnului. Sarbatoarea Intampinarii  Domnului sau Aducerea pruncilor spre inchinarea la biserica, la 40 de zile dupa nastere, a ramas o indatorire pentru mame si in Biserica Ortodoxa. Cu acest prilej, preotul face molifta de curatire a mamelor, inchinand pruncii la icoane. Cand pruncul implineste 40 de zile, mama il aduce la biserica, ca si Maica lui Iisus; in numele familiei, ea il daruieste ca ofranda lui Dumnezeu si-l inchina la altar.

Ritualul religios

Potrivit ritualului religios, preotul binecuvanteaza cu semnul crucii pe mama si pe prunc, citeste o serie de rugaciuni de binecuvantare, impartasind-o pe mama cu Sfintele Taine. Prin analogie cu evenimentul petrecut atunci, mamele si pruncii amintesc de Maica Domnului care-l tinea in brate pe Iisus, in Templul din Ierusalim.

In zilele noastre, se savarseste intocmai procesiunea intrarii pruncului in biserica, asezarea lui in fata usilor imparatesti si impartasirea mamei cu Sfintele Taine. In privinta pruncului, preotul se roaga ca Dumnezeu sa-l creasca, sa-l binecuvanteze si sa-l sfinteasca. La fel de importanta este randuiala pentru lumanarea de botez.

Puterea ursului este daruita pruncului >>>>