Acasă Stirile zilei Stiinta Un document tinut la secret de Vatican descrie dusmania dintre cei doi...

Un document tinut la secret de Vatican descrie dusmania dintre cei doi verisori! De ce se urau domnitorii Stefan cel Mare si Vlad Tepes?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vlad Tepes, domn al Munteniei in trei randuri, si Stefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumatate de secol, au avut relatii sinuoase, in functie de conjunctura politica a vremii si de interesele administrative. 

Vlad Tepes (1431-1476), cunoscut si sub numele Dracula sau Vlad Draculea, a domnit in Tara Romaneasca in anii 1448, 1456-1462 si in 1476. Alaturi de Stefan cel Mare, a carui domnie s-a intins pe parcursul a 47 de ani (1457-1504), a fost principalul exponent al luptei antiotomane din a doua jumatate a secolului al XV-lea. Conflictul dintre cei doi nu este subliniat in izvoarele moldave, dar sunt mai multe referiri in cronicile straine.

Legatura foarte dura dintre cei doi domnitori romani apare mentionata intr-un document detinut de Vatican, care nu a fost facut public pana nu demult. Istoricul Vasile Lupasc (Targoviste) a scos recent la lumina acest manuscris scris de episcopul Niccolo de Modrussa, un trimis special al Papei Pius al II-lea ce a fost insarcinat cu anchetarea lui Vlad Tepes dupa ce a fost arestat de Matei Corvin.

„Niccolo a stat de vorba si cu ostenii romani, care au spus numai lucruri bune despre domnitor. I-au reliefat vitejia, faptul ca nu a fost ajutat de catre regele maghiar, faptul ca Stefan cel Mare a atacat Cetatea Chiliei, care apartinea Tarii Romanesti. Si aceste lucruri au fost reliefate de calugar, dar tenta principala a fost denigrarea lui Vlad Tepes, pentru ca Papa Pius al II-lea, initiatorul unei cruciade anti-otomane, a vazut in Tepes un domnitor ortodox si l-a culpabilizat de numeroasele crime pe care acesta le-ar fi savarsit: trageri in teapa, ucideri de femei, de prunci. Lucruri care contrazic alte povestiri despre Vlad Tepes”, a mentionat istoricul.

Vlad Tepes a fost fiul legitim a lui Vlad Dracul si a uneia dintre fiicele lui Alexandru cel Bun, femeie de rang inalt din familia Musatinilor. Fiind copil legitim din aceasta legatura, a fost var direct cu Stefan cel Mare. Izvoarele spun ca cei doi au copilarit impreuna. Istoricii au pareri diferite privind relatiile dintre cei domnitori ajunsi la maturitate. Tepes a primit sprijinul lui Stefan in mai multe randuri, dar sprijinul a fost acordat si invers. Controversele istoricilor sunt legate de conflictele dintre cei doi.

“De exemplu, atunci cand Stefan cel Mare a urcat pe tron in 1457, a fost ajutat si de Vlad Tepes. Relatiile s-au stricat in 1462, atunci cand Vlad Tepes, in celebrul asediu de noapte de la Targoviste impotriva turcilor, i-a pus pe fuga pe dusmani dandu-le foc corturilor in noaptea dinaintea bataliei. Stefan cel Mare era atunci aliatul turcilor, fiindu-i promisa de catre acestia cetatea Chilia”, spune istoricul vasluian Laurentiu Chiriac.  

Tot Stefan cel Mare a incendiat orasele Targul de Floci si Braila din Tara Romaneasca, condusa la acel moment de Vlad Tepes. Relatiile dintre cei doi au fost reluate dupa 1475, cand Stefan cel Mare a intervenit pe langa Matei Corvin (regele maghiar) pentru a-l elibera din inchisoarea de la Buda pe Vlad Tepes”, adaug istoricul Laurentiu Chiriac.

Relatiile moldo-muntene au debutat in primavara lui 1457 sub auspicii promitatoare, prin sprijinul militar oferit de Vlad Tepes lui Stefan cel Mare pentru indepartarea lui Petru Aron  si ocuparea tronului Moldovei. Optiunile diferite ale celor doi domni i-au indepartat in scurt timp, mai mult, s-au situat in tabere diferite. Orientarile politice externe ale celor doi verisori intre anii 1459-1461/1462 s-au dovedit decisive pentru evolutia raporuturilor de ambele parti.

Relatiile dintre cei doi s-au tensionat si in urma azilului politic acordat de Mathias Corvin lui Petru Aron. Prin intelegerea incheiata la 1 octombrie 1460 de sasii si secuii din Transilvania cu Vlad Tepes, primii se angajau sa acorde sprijin domnitorului Tarii Romanesti (“un ajutor de 4.000 de oameni inarmati”) in cazul unui atac survenit din partea turcilor sau al Moldovei.

Cronicarul turc Sa’adeddin Mehmed (secolul XVI) a relatat evenimentul si a afirmat ca in 1462 Vlad Tepes se afla in dusmanie veche cu domnul Moldovei:

“Pe cand oastea islamica nu-si potolise inca setea, s-a vazut o ceata numeroasa de osteni ghiauri. Deoarece Vlad Tepes se afla in dusmanie veche cu domnul Moldovei, acesta socotind sosirea victorioasa a sultanului un bun prilej, se pregatise sa devasteze Tara Romaneasca. De aceea, afland aceasta, el (Vlad Tepes, n.n.) a trimis ceata aceea de nelegiuiti ca sa opreasca trecerea moldoveanului”.

Expunerile istorice ale lui Laonikos Chalkokondylas relateaza ca turcii si moldovenii au decis „sa impresoare orasul asa numit Chilia, al lui Vlad de la gura fluviului”.

Momentul culminant al conflictului moldo-muntean l-a constituit asediul Chiliei de catre Stefan cel Mare din iunie 1462, punct strategic de o importanta deosebita, care permitea controlul asupra gurilor Dunarii, respectiv a comertului in zona.

Relatiile dintre Vlad si Stefan se refac ulterior si este cunoscut istoricilor ca voievodul moldovean a intervenit pe langa Matei Corvin sa-l elibereze din inchisoare pe Vlad Tepes. In noiembrie 1462, Vlad Tepes a fost arestat sub acuzatia de tradare si incarcerat la Visegrad vreme de 12 ani. Apoi a fost silit sa locuiasca aproape 2 ani la Buda, cu domiciliu fortat. A fost eliberat in 1475, la cererea lui Stefan cel Mare, in contextul presiunilor turcesti tot mai mari asupra teritoriilor de la nord de Dunare.

Sursa: adevarul.ro

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos