Daca vei cauta pe internet despre egoism, cu siguranta vei afla ca trebuie sa fii un pic egoist pentru a te ingriji de tine si pentru a reusi in viata. Astfel te asiguri ca iti vei aduce contributia societatii si ca nu esti o povara. Este un fel de egoism natural si este strans legat de supravietuirea noastra. Trebuie sa aiba prioritate fata de a-i ajuta pe ceilalti. Destul de inofensiv ai putea crede…
Apoi vei gasi idea de “egoism rau”, daca s-ar putea spune asa, caz in care oamenii ii exploateaza pe altii, comit acte criminale pentru a castiga bani sau pentru a obtine putere prin intermediul fraudei, necinstei si violentei. Foarte urat, ai putea crede…
Am dat mai sus doua exemple destul de extreme, dar te-ai gandit ca exista moduri mai subtile in care poti sa fii egoist fara sa-ti dai seama? In continuare iti vom prezenta cateva dintre caracteristicile unui om foarte egoist, care nici nu-si da seama de asta:
1. Nu sunt constienti de dezechilibrul din relatie
Orice relatie sanatoasa trebuie sa aiba un echilibru aproape perfect. Acest lucru este valabil pentru relatiile personale si de munca. Daca toti oamenii sunt pentru a lua si pentru a nu da nimic inapoi, atunci ei sunt egoisti si vor fi socati cand li se va arata acest lucru. La locul de munca, poate fi greu sa nu recunosti acest defect atunci cand colegul te-a ajutat, in timp ce tu nu oferi nimic inapoi. Un om egoist, nu ar da niciodata un sfat sau un sprijin colegilor. Acest comportament ar putea avea un efect teribil asupra moralului echipei.