Acasă World Rusii vor un teritoriu romanesc!

Rusii vor un teritoriu romanesc!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Curtea Internationala de Justitie de la Haga a dat castig de cauza Romaniei acum sase ani in procesul cu Ucraina in ceea ce priveste delimitarea Platoului Continental al Marii Negre.

CIJ, prin decizia nr. 2009/9 din 3 februarie 2009, a acordat 79,34% din zona in disputa Romaniei, anume 9.700 km² cu o adancime medie de peste 50 m, iar Ucrainei 20,26% din zona in disputa anume 2.300 km² cu o adancime medie sub 50 m, incluzand totalitatea apelor teritoriale ale insulei Serpilor, inclusiv in dreptul Sulinei. Prin acceptarea acestei judecati, litigiul teritorial major s-a stins, litigiul minor privind insula Maican de pe bratul Chilia si partea de sud a golfului Musura din nordul imediat al Sulinei, ramanand singura divergenta teritoriala intre Romania (care le revendica) si Ucraina (care le stapaneste).

Insula Serpilor apartine Ucrainei

La sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, statutul Insulei Serpilor era neclar. Cu toate ca insula fusese ocupata de catre armata sovietica in august 1944, in Tratatul de pace semnat la Paris pe 10 februarie 1947 situatia juridica a Insulei Serpilor nu era amintita. Aceasta insula era dorita de Uniunea Sovietica din considerente militare, deoarece ii asigura o pozitie strategica la Gurile Dunarii. Pentru reglementarea situatiei, o delegatie romana condusa de premierul Petru Groza, s-a deplasat la Moscova, si pe 4 februarie 1948 a semnat “Protocol referitor la precizarea parcursului liniei frontierei de stat intre Republica Populara Romana si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste”. Acest document stabilea ca: “Insula Serpilor, situata in Marea Neagra, la rasarit de gurile Dunarii, intra in cadrul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste”.

Sursa: evz.ro

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos