Alex Vraciu, aviatorul roman care a devenit eroul americanilor in Al Doilea Razboi Mondial a murit la varsta de 96 de ani, „New York Times” dedicand un articol special „INDESTRUCTIBILULUI”. 

Fiul unor imigranti romani din Transilvania, Alex Vraciu si-a finalizat studiile la Universitatea DePauw si, simtind iminenta razboiului, s-a inscris intr-un program civil de antrenament aviatic. Dupa ce si-a obtinut brevetul de pilot s-a inrolat ca aviator in Marina Militara a Statelor Unite.

In plina desfasurare a celui de-al Doilea Razboi Mondial, escadrila in care se afla Alex Vraciu a intrat in lupta in octombrie 1943. Romanul s-a facut remarcat inca de la primele actiuni de lupta, reusind sa doboare cinci avioane inamice. La inceputul verii lui 1944, Vraciu avea la activ 12 avioane doborate, ceea ce la momentul respectiv era un record al aviatorilor din marina americana.

Actiunea in urma careia Alex Vraciu a devenit un pilot legendar s-a petrecut, insa, pe 19 iunie 1944, in timpul Bataliei din Marea Filipinelor. Vraciu a interceptat o formatiune de 40 de bombardiere japoneze si, cu toate ca avionul sau se confrunta cu probleme la motor, a reusit sa doboare sase avioane inamice in numai opt minute si sa se intoarca teafar pe portavionul „USS Lexington”. A fost primit ca un erou de catre colegii din Marina Militara si fotografiat chiar in momentul in care a deschis carlinga, aratand cu degetele numarul avioanelor japoneze pe care tocmai le doborase. De altfel, aceasta poza infatisandu-l pe romanul Alex Vraciu a ramas una dintre fotografiile istorice ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Performanta lui Vraciu din acea zi de 19 iunie 1944 a fost considerata de istoricii militari cu atat mai impresionanta cu cat mecanicii de pe portavionul „USS Lexington” au descoperit ca romanul folosise doar 360 de gloante pentru a dobori cele sase avioane, aceasta in conditiile in care avionul „Hellcat” pe care Vraciu il pilota avea sase tunuri a cate 400 de cartuse. Pentru specialisti, toate aceste cifre inseamna o abilitate iesita din comun a celui care a pilotat avionul.

Alex Vraciu a continuat sa faca istorie >>>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.