Un mega scandal se incearca a fi oprit din fasa de Ministerul Afacerilor Externe. Ministerul de Externe l-a sanctionat cu avertisment si l-a chemat in centrala pentru explicatii pe un angajat al ambasadei, pentru ca i-a jignit pe membrii comunitatii romanesti din Paris.

Totul a pornit de la un e-mail trimis de directoarea ICR Paris, Yvette Fulicea, fiica Siminei Mezincescu, fost sef al Protocolului Casei Regale, in care personalitati din diaspora franceza erau invitate la o receptie organizata la Ambasada din Paris, cu ocazia vizitei oficiale a lui Klaus Iohannis in Republica Franceza. Din greseala, Fulicea a trimis si un document de uz intern, in care pentru caracterizarea unor invitati erau folositi termeni ca „indezirabil” sau „scarbos”.

MAE nu a spus opiniei publice cine e angajatul sanctionat. Din ce deducem dna Fulicea, seful ICR Paris, a primit de la un personaj din Ambasada o nota in care respectivul diplomat facea caracterizari diferitilor membri din emigratie: indezirabil sau scarbos. Iar persoana sanctionata este dna Fulicea, cea care din greseala a transmis prin e-mail documentul.

DEZVALUIRILE CELUI CARE A DEVOALAT SCANDALUL

Povestea a fost prezentata public de Radu Portocala, fost sef ICR Paris, jurnalist de origine romana pe vremuri colaborator pentru Vocea Americii si saptamanalul Le Point.  De aici a inceput scandalul.

FLUX 24 l-a contactat pe Radu Portocala si i-a solicitat o copie a documentului. Raspunsul dlui Portocala: „Domnule Badin, Difuzind acest fisier, ICR a comis un delict. Cred ca ma veti intelege ca nu pot, la rindul meu, sa ma pun in afara legii comitind acelasi delict si dindu-i o amploare sporita.”. Dar Radu Portocala a facut cateva precizari importante pentru FLUX 24. Documentul nu a fost facut de ICR. „Fisierul a fost redactat la Ambasada. ICR a facut doar gafa sa-l « scape » catre public. Deci doua vinovatii”, a spus Portocala pentru FLUX 24.

EMIGRATIA AR TREBUI SA BOICOTEZE RECEPTIA DE LA AMBASADA

Totodata, Portocala a mai precizat pentru FLUX 24: „Daca romanii ar sti ce inseamna sa fie solidari, ar boicota receptia, in loc sa se inghesuie la sarmale!”

DE ABIA ACUM INCEPE SCANDALUL

FLUX 24  a verificat informatiile din mai multe surse. Dna Fulicea a consultat nota si s-a apucat sa trimita invitatiile pentru receptia organizata de Ambasada Romaniei la Paris cu ocazia vizitei presedintelui Iohannis. Dar a atasat din greseala si nota diplomatului zelos. Nota era, deci, a Ambasadei si trimisa institutiilor din subordine, printre care si ICR, informatie confirmata si de Radu Portocoala. Iar de aici incepe scandalul. Respectivul diplomat pare ca a facut ceea ce noi numim clasic Politie Politica. A fisat membrii comunitatii romanesti din Paris in stilul vechii Securitatii. A trimis documentele structurilor din Ambasada. Nu o putea insa face fara sa aiba acceptul unui supervizor: ambasadorul Bogdan Mazuru sau poate un sef direct al sau din Centrala sau alte institutii, cum ar fi SIE. Stia ambasadorul sau nu? Nu stim. Ceea ce stim este insa ca intamplator sau nu am aflat un fapt important si foarte grav in acelasi timp: membrii emigratiei sunt fisati si bagati intr-o baza de date.

Dar aceste note nu puteau fi trimise spre informare structurilor din ambasada fara acordul ambasadorului sau a unui sef din centrala MAE sau din SIE. Acest acord a existat. Cine l-a dat? Oricum este un mega scandal despre care FLUX 24 va reveni cu detalii in zilele urmatoare.

Sursa: Flux24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.