In limba sanskrita, cuvantul pentru „iluminare” este „bodhi”, care inseamna „trezire”, dar trezire fata de ce? Pentru a raspunde acestei intrebari este necesar sa intelegem ce este iluminarea spirituala. Iluminarea spirituala poate fi definita ca fiind trezirea fata de realitatea pe care cei mai multi dintre noi nu o percepem, o realitate mult mai profunda decat cea pe care o percepem cu ajutorul mintii noastre care transforma orice intr-o eticheta mentala. Iluminarea intr-o intelegere buddista nu are nicio legatura cu o trezire intelectuala si nici nu are legatura cu atingerea unei stari in care ne simtim in extaz sau a unei stari de viziuni supranaturale. Iluminarea, asa cum a definit-o Buddha este „sfarsitul suferintei”, nici mai mult, nici mai putin. Iata cinci dintre cele mai comune mituri cu privire la Iluminarea spirituala:
1. Iluminarea este o calatorie lunga, atingerea acesteia dureaza ani, decenii sau chiar vieti
Iluminarea reprezinta realizarea profunda a ceea ce esti, a ceea ce ai fost intotdeauna, constiinta pura. Iluminarea reprezinta realizarea faptului ca tu nu esti “imaginea de sine”, imaginea pe care o ai despre tine insuti. De asemenea reprezinta realizarea potrivit careia nu esti gandurile tale si nici corpul pe care-l ocupi. Iluminarea ne conduce la realizarea naturii tale adevarate, esentei tale neconditionate, de constientizare atemporala.
Realizand ca esti deja ceea ce ai cautat atata vreme, vei ajunge sa accepti faptul ca nu poti face nimic pentru a ajunge acolo. Astfel, drumul catre iluminare nu implica timp, nu reprezinta un eveniment viitor. O simpla analogie ar fi: cat de departe ar trebui sa mearga oceanul pentru a gasi apa? Aceasta intrebare nu are nevoie de un raspuns. Oceanul trebuie sa recunoasca ceea ce este deja.
Motivul pentru care este atat de dificil ca aceasta trezire sa aiba loc se datoreaza conditionarii pe care am primit-o inca din primii ani de viata, potrivit careia noi suntem corpul si imaginea pe care o avem despre noi, imaginea de sine. Daca nu suntem corpul nostru si nici imaginea pe care o avem despre noi, ce suntem? Suntem ACELA care observa in tacere, cel care este constient de tot ceea ce experimentam in acest moment. Aceasta experienta include toate gandurile, sentimentele, senzatiile, imaginile si perceptiile care apar in lumea interioara cat si in cea “exterioara”. Cuvantul “exterioara” se afla in ghilimele deoarece am putea spune ca nu noi suntem cei care se afla in lume, lumea se afla in noi. Natura ta este constiinta insasi. Cu toate acestea, nu incerca sa o intelegi, constiinta nu poate fi inteleasa prin intermediul gandirii, prin intermediul mintii.