Acasă Sanatate Otrava pe care o mancam zi de zi in cantitati considerabile!

Otrava pe care o mancam zi de zi in cantitati considerabile!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Painea este unul dintre cele mai cumparate alimente din Romania. Traditia impune ca acest aliment sa fie consumat in cantitati extrem de mari la fiecare masa, motiv pentru care painea a devenit subiect de controverse in randul specialistilor. Oare este benefic pentru organism sa consumam paine in conditiile in care contine atat de multe substante daunatoare?

La prima vedere painea este un aliment obisnuit, care contine faina, apa drojdie si in unele cazuri sare. De cele mai multe ori poarta numele materiei prime din care este realizata, adica paine neagra sau paine de secara. Pe langa aceste aspecte clasice, paine din comert, sau painea noastra cea de toate zilele, pe care o consumam in cantitati impresionante contine numerosi aditivi care au rolul de a o face mai apetisanta.

Spre deosebire de tarile civilizate, legea panificatiei din Romania este una permisiva, care accepta aproape orice ca brutarul sa adauge painii sale pentru a o vinde cat mai repede. Acest aspect este unul contradictoriu pentru ca specialistii in nutritie ne informeaza ca aceste substante sau aditivi care se regasesc in paine nu fac deloc bine organismului uman.

La o analiza succinta printre cei mai cunoscuti aditivi din paine sunt: Oxidanti, pentru modificarea elasticitatii glutenului: bromat de potasiu, iodat de potasiu, compusi cu clor (dioxid de clor), peroxide de calciu, persulfat de amoniu; Reducatori, pentru scaderea elasticitatii glutenului: cisteina, glutationul, sulfat de sodium( E- 514);

Emulgatori si surfactant: esteri ai sorbitolului (E491,492,493,494,495), sucrogliceride (E-474 473), poliglicerinesteri(E-475,476), esteri ai propilenglicolului (E-477), esteri ai acidului lactic (E472b),esteri ai acidului tarctic (E-472 d) cu acizi grasi. Agenti de ingrosare, gelifiere: guma guar (E-412), guma garruba (E-410), amidon si amidonuri modificate (E-1404,1420,1440), gluten, protein din soia, carboximetilceluloza (E-466);

Sursa: efemeride.ro

Citeste caplimpede